Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Η ΛΑΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ (ΛΑΥΡΑ ΠΕΤΣΕΡΣΚΑΓΙΑ).



Σύμφωνα με τα χρονικά, ο ερημίτης Όσιος Αντώνιος από το Λιούμπεχ, αφότου ασκήτευσε στη Μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, εγκαταστάθηκε το 1013, στις βαραγγικές σπηλιές στις όχθες του Δνείπερου. Το έτος 1057, ο Όσιος Αντώνιος, ο μεγάλος αυτός ασκητής, επέλεξε τον Όσιο Βαρλαάμ ως πρώτο ηγούμενο της αδελφότητας της Λαύρας Πετσέρσκαγια, ενώ ο ίδιος μετέβη σε άλλο σημείο, όπου έσκαψε για τον εαυτό του νέο υπόγειο κελί, το ονομαζόμενο σήμερα «Κοντινά Σπήλαια». Σύντομα όμως και εκεί μαζεύτηκαν γύρω του μοναχοί. Έτσι εδημιουργήθηκαν στο υπόγειο μοναστήρι δύο είδη σπηλαίων, τα ονομαζόμενα: «Κοντινά ή του Αντωνίου» και «Μακρινά ή του Θεοδοσίου».
         Το έτος 1240, οι ορδές του Xαν Μπατιά κατέστρεψαν το Κίεβο και μαζί με αυτό και την Λαύρα Πετσέρσκαγια. Οι πληροφορίες για τα σπήλαια, αναφορικά με αυτή την περίοδο είναι λιγοστές. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι, τα σπήλαια της Λαύρας για πολύ καιρό γίνονται τόπος διαμονής μοναχών, καθώς και τόπος ταφής των υπερασπιστών του Κιέβου, γεγονός που αποδεικνύεται από τις γεμάτες ανθρώπινα οστά εσοχές των τοίχων των σπηλαίων.
Οι πληροφορίες για την ιστορία των σπηλαίων, από το δεύτερο μισό του 13ου μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα, παραμένουν άγνωστες λόγω έλλειψης γραπτών πηγών.
Μεμονωμένες  μαρτυρίες που έφθασαν έως τις μέρες μας αναφέρονται κυρίως στον 16ο και στις αρχές του 17ου αιώνα. Αρκετά ενδιαφέρουσες περιγραφές των σπηλαίων της Λαύρας έγιναν από ταξιδιώτες όπως, από τον  μοναχό Ζωσιμά (1420), τον πρίγκιπα Αντρέϊ Βλαντιμίροβιτς, τον βαρόνο Σιγιζμούνδο Γκερμπερστέϊν (1486-1563), τον Αλέξανδρο Γκβανίνι (1538-1614), τον Μάρτιν Γκρουνέβιτς (1559 – 1606 και μετά), τον Στανισλάβ Σάρντσκι. Ξεχωρίζουν όμως οι σημειώσεις του Έριχ Λιασότα (γεν. περ. 1550), ο οποίος υπηρέτησε υπό τας διαταγάς του Αυτοκράτορα Ροδόλφου ΙΙ, κατ’ εντολήν του οποίου έκανε ταξίδια με την πρεσβεία στο Κίεβο, στους κοζάκους του Ζαπορόζιε και στην Λαύρα Πετσέρσκαγια. Ειδικότερα, αναφέρει ότι, τα σπήλαια έχουν πολλά περάσματα τα οποία είναι στο ύψος του ανθρώπου, σε κάποια σημεία όμως είναι τόσο χαμηλά, ώστε χρειάζεται να σκύβεις, ενώ σε κάποια άλλα σημεία αρκετά πλατιά. Η είσοδος είναι φτιαγμένη όπως η είσοδος ενός ορυχείου.
 Σχεδιάγραμμα Σπηλαίων
 
To βάθος των σπηλαίων είναι 10-15 μέτρα κάτω από την γη, ενώ το συνολικό μήκος του υπογείου σπηλαιώδους λαβυρίνθου είναι 383 μέτρα!  

Στα σπήλαια υπάρχουν οι τρείς παρακάτω Εκκλησίες οι οποίες ευρίσκονται στα εξής σημεία του χάρτη:
А. Υπόγεια Εκκλησία, των Εισοδίων της Παναγίας.
Б. Υπόγεια Εκκλησία, του Οσίου Αντωνίου Πετσέρσκι.
В. Υπόγεια Εκκλησία, του Οσίου Βαρλαάμ, Hγουμένου Πετσέρσκι.

Τα σκηνώματα 73ων  Οσίων, που φέρουν επιγραφές με ονόματα και εικόνες, είναι τοποθετημένα σε 48 ξύλινες λάρνακες μαζί με τα λείψανα 4ων ασκητών, μία ξύλινη ποτίστρα, εννέα ταφικές εσοχές, μία κρύπτη, στην οποία ευρίσκονται λείψανα 12 ασκητών και 1 κρυφή αχρησιμοποίητη θέση όπου ευρέθηκαν άφθαρτα τα λείψανα του Οσίου Αντωνίου Πετσέρσκι. Επίσης, οι περισσότερες εικόνες είναι από τα μέσα του 19ου αιώνα. Τα σκηνώματα στις λάρνακες και στις κρύπτες φέρουν άμφια ενώ σε ωρισμένες λάρνακες, έμειναν ακάλυπτα, επειδή είναι άφθαρτα τα χέρια κάποιων  Οσίων.
Έτος ίδρυσης της Λαύρας Πετσέρσκαγια, θεωρείται από πολλούς μελετητές το 1051.
Οι Άγιοι Πατέρες των Σπηλαίων γιορτάζουν στις 11 Οκτωβρίου.

Ακολουθεί συγκλονιστικό video – περιήγηση:


Πληροφορίες για το video:
·         Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τσερνομπίλ κ. Παύλου, Ηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων, στο Κίεβο.
·        Παρακλητικός Κανόνας και Ακάθιστος Ύμνος, προς τους Αγίους Πατέρες του Πετσέρσκ. Ψάλλει η χορωδία της αδελφότητας της Λαύρας του Κίεβο-Πετσέρσκ, με προεξάρχοντα τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο (Μπορισέβιτς).
·        Ιδέα. Φώτο : Ιεροδιάκονος Ισαάκ (Πονομάριεφ) – Μοντάζ. Βίντεο: Γαβριήλ Ζαγκορόντνι

Πηγές:
https://lavra.ua/shrine_category/blizhnie-peshhery/

Πολλές ευχαριστίες στην αγαπητή Μαίρη για την μετάφραση.