Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ!!

Στην σπάνια φωτογραφία φαίνεται το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κανάρη, όπως αποτυπώθηκε τη μέρα της κηδείας του στο σπίτι του, στην οδό Κυψέλης 54 στην Αθήνα.

           Ο Θρυλικός Ναύαρχος πριν πεθάνει είπε, ότι το μόνο που έχει να δώσει στο Ελληνικό Έθνος είναι η καρδιά του! Και την έδωσε! Μέχρι σήμερα φυλάσσεται μέσα σε μια λήκυθο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην παλαιά Βουλή!!

          Ο μπουρλοτιέρης του Αγώνα, άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεμβρίου του 1877 σε ηλικία 84 ετών! Έπασχε από χρόνια ημιπληγία και κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Τα κατορθώματα του Θρυλικού Ναυάρχου σκόρπισαν τον πανικό στους Οθωμανούς και επηρέασαν αποφασιστικά την πορεία της Επανάστασης. Διέπρεψε στη θάλασσα, με κορυφαία στιγμή την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο, το 1822!!

 Η καρδιά του Κανάρη.

           Την καρδιά του Κανάρη αφαίρεσε από τη σορό του, ο γιατρός Ιωάννης Ζωχιός. Αμέσως μετά, πέρασε στα χέρια του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου, ο οποίος ανέλαβε τη διατήρησή της. Φιλοτέχνησε μιά ασημένια λήκυθο, ένα αγγείο που χρησίμευε για την φύλαξη ελαιόλαδου, και μιά μαρμάρινη λάρνακα, γιά να τοποθετηθή.

          Η λάρνακα μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ναυτικών το Νοέμβριο του 1929. Αργότερα, το 1933, αποφασίσθηκε να εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, όπου υπάρχουν και άλλα σημαντικά εκθέματα του αγώνα.

Η λύκηθος με την μαρμάρινη λάρνακα, στην οποία φυλάσσεται μέχρι σήμερα η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη  (Πηγή φωτογραφίας: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

           Στη μαρμάρινη λάρνακα ο γλύπτης, έχει χαράξει με χρυσά γράμματα τα τοπωνύμια, στα οποία διαδραματίσθηκαν οι ένδοξες Ναυμαχίες του Κωνσταντίνου Κανάρη: Χίος, Ψαρά, Τσεσμέ και Αλεξάνδρεια. Στο επάνω μέρος της λάρνακας ευρίσκεται σκαλισμένο το άγαλμα της Νίκης, ενώ έχει χαραχθη η φράση: «Χαίρε καρδία Ναυάρχου Κανάρη».

«ΟΠΙΣΩ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΣΟΥ ΜΗ ΠΟΡΕΥΟΥ» (Σοφ. Σειρ. IH’,30’)!!!