Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

ΤΗ ΠΟΝΤΟΥ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

«Τη Πόντου οι Αντάρτες» ονομάζεται η ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ένα καταπληκτικό δημιούργημα το οποίο υλοποιήθηκε από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ».


Το Αντάρτικο

Κατά τα έτη 1917-1922 οι Έλληνες του Πόντου για την ελευθερία τους, την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρεπείας τους, ανέβηκαν στα βουνά με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Μάλιστα, στις αρχές του 1917 το Ποντιακό αντάρτικο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας πονοκέφαλο στις Τουρκικές Αρχές.

Το Αντάρτικο στον Πόντο αναπτύχθηκε ως δύναμη αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας του Ελληνισμού της περιοχής. Οι αντάρτικες ομάδες πολέμησαν για να γλυτώσουν τις οικογένειες και το σπιτικό τους από τις βιαιοπραγίες, τις διώξεις και τις μεθόδους εξόντωσης των Τούρκων. Μεθόδους που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Συντελεστές

Στα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους «Τη Πόντου οι Αντάρτες» συμμετείχαν περίπου 30 άτομα. Υπό την καθοδήγηση της Προέδρου του Συλλόγου, κας Σοφίας Σαββίδου.

  • Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Περντετζής.
  • Κείμενα: Κυριάκος Σαχανίδης (Συγγραφέας της Ποντιακής Διαλέκτου).
  • Γυρίσματα – επιμέλεια παραγωγής: VideoMasters Productions.
  • Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοσμίδης.
  • Εκτός από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», φιλικά συμμετείχαν επίσης: Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Γκουντρουμπής.

 

Ω, ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΥΠΟΜΟΝΗ!!!