Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΣΙΟ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΝ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗ.Ένα αφιέρωμα στον Όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη που δημιουργήθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, το έτος 2019 πριν την αγιοκατάταξη του γέροντα και ολοκληρώθηκε στην τελική του μορφή τον Ιούνιο του 2020, τρεις περίπου μήνες μετά την αναγραφή του πατρός Εφραίμ στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη.

«ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΟΣ… ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ»!!!

           Μία μέρα ένα πολύ φτωχό αγόρι που πουλούσε μικροπράγματα από πόρτα σε πόρτα, ένοιωσε πολύ πεινασμένο και στην τσέπη του δεν είχε, παρά μόνο μερικές δεκάρες. Έτσι, αποφάσισε ότι, στο επόμενο σπίτι θα ζητούσε λίγο φαγητό. Ωστόσο, έχασε το θάρρος του, όταν μία ευγενής κυρία άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της, και αντί για φαγητό, από ντροπή, ζήτησε απλά ένα ποτήρι νερό.

Η κυρία κοιτάζοντας το αγόρι κατάλαβε ότι, ήταν ταλαιπωρημένο και πεινασμένο και αντί για νερό του έδωσε ένα ποτήρι γάλα. Το αγόρι το ήπιε μονορούφι και στη συνέχεια ερώτησε την γυναίκα: «Τί σας οφείλω...;».

«ΟΡΓΙΖΕΣΘΕ ΚΑΙ ΜΗ ΑΜΑΡΤΑΝΕΤΕ» (Εφ. 4,26)!!!


         Ο θυμός, ο καθαρός θυμός, είναι δύναμη της ψυχής.

        Εάν ο εκ φύσεως πράος βοηθιέται μια φορά από τον χαρακτήρα του για την πνευματική του πρόοδο, ο θυμώδης βοηθιέται δυό φορές από την δύναμη που έχει ο χαρακτήρας του, αρκεί την δύναμη αυτή του θυμού να την αξιοποιήσει κατά των παθών του και του πονηρού.