Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Η ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΒΔΟΜΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ!!!

 

Με το πέρας του Όρθρου και προ της Θείας Λειτουργίας της Γ΄ Κυριακής της Μ. Τεσσαρακοστής, δηλαδή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Τίμιος Σταυρός μεταφέρεται από τον Ιερέα, με πομπή, στο κέντρο του Ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το Εκκλησιαστικό τυπικό, η Ακολουθία της προσκυνήσεως του Ζωοποιού Σταυρού!

Στη συνέχεια, οι πιστοί ασπάζονται τον Τίμιο Σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του Ιερέα ως ευλογία διάφορα άνθη, βασιλικό ή κλαδάκια από δενδρολίβανο, τα λεγόμενα Σταυρολούλουδα. Αυτά, μετά τα φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως και τα άνθη του Επιταφίου.

Παίρνουμε λοιπόν από την Εκκλησία τα λουλούδια που μας δίνει ο Ιερέας και, δυστυχώς, δεν ξέρουμε για ποιόν σκοπό μας τα δίνει...

Ποιά είναι η χρήση τους; Τί να τα κάνουμε;

Η ΑΛΩΣΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΗΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΩΝ, ΤΗΝ 12ην ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1204...

 

Ο στόλος των Ενετών και Σταυροφόρων έφθασε προ των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως, στις 23 Ιουνίου 1203. Οι νεοφερμένοι έμειναν κατάπληκτοι από όσα έβλεπαν τα μάτια τους:

«Δεν μπορούσαν να φαντασθούν ότι υπήρχε στον κόσμο τόσο οχυρή Πόλις! Είδαν τα υψηλά τείχη, τους ισχυρούς πύργους, τα θαυμαστά παλάτια, τις μεγάλες Εκκλησίες, που ήταν τόσες πολλές, ώστε κανείς δεν θα το πίστευε αν δεν τις έβλεπε με τα μάτια του! Το μήκος της, το πλάτος της, έδειχναν πως ήταν Βασιλεύουσα!», με τα λόγια αυτά περιγράφει τις πρώτες του εντυπώσεις ο ιστορικός και εκ των ηγετών της Σταυροφορίας Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος.