Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Η ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΒΔΟΜΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ!!!

 

Με το πέρας του Όρθρου και προ της Θείας Λειτουργίας της Γ΄ Κυριακής της Μ. Τεσσαρακοστής, δηλαδή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Τίμιος Σταυρός μεταφέρεται από τον Ιερέα, με πομπή, στο κέντρο του Ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το Εκκλησιαστικό τυπικό, η Ακολουθία της προσκυνήσεως του Ζωοποιού Σταυρού!

Στη συνέχεια, οι πιστοί ασπάζονται τον Τίμιο Σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του Ιερέα ως ευλογία διάφορα άνθη, βασιλικό ή κλαδάκια από δενδρολίβανο, τα λεγόμενα Σταυρολούλουδα. Αυτά, μετά τα φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως και τα άνθη του Επιταφίου.

Παίρνουμε λοιπόν από την Εκκλησία τα λουλούδια που μας δίνει ο Ιερέας και, δυστυχώς, δεν ξέρουμε για ποιόν σκοπό μας τα δίνει...

Ποιά είναι η χρήση τους; Τί να τα κάνουμε;

Ναι μεν είναι ευλογίες, αλλά τα λουλούδια αυτά έχουν τον σκοπό τους.

Τα Σταυρολούλουδα, όπως και τα λουλούδια του Επιταφίου, κάνουν θαύματα! Τα Σταυρολούλουδα δεν τα παίρνουμε ούτε γιά το πέτο, ούτε γιά το ανθοδοχείο. Τα βάζουμε όπως είπαμε στα Εικονίσματα και τα αφήνουμε να ξεραθούν. Όταν κάποιος, στο σπίτι μας, ασθενήσει ή έχει κάποιο πρόβλημα, ανάβουμε το θυμιατό και τον θυμιάζουμε και συγχρόνως, βουτάμε ένα κλαδάκι από τα σταυρολούλουδα μέσα σε αγιασμό και με αυτό ραντίζουμε τον ασθενή παρακαλώντας τον Κύριο να τον κάνει καλά.

Γι’ αυτό μας δίνει ο Ιερέας τα Σταυρολούλουδα και τα λουλούδια του Επιταφίου. Γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε λίγο με τα άνθη που παίρνουμε από την Εκκλησία. Έχουν και αυτά την ιερότητά τους. Είναι αγιασμένα και ευλογημένα! Η Χάρις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να μας στηρίζει και να μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίζουμε  τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες  της ζωής!!