Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΣΚΛΑΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.


Ο μοναχός Σεραπίων, που έζησε τον 4ο αίώνα, ήταν γραμματισμένος, μελετούσε συνεχώς τις Αγίες Γραφές και τις ήξερε απ' έξω. Πολλοί τον αποκαλούσαν "σινδόνιο", γιατί όλη του η φορεσιά ήταν ένα σεντόνι.
Ο Σεραπίων ήταν πασίγνωστος για την τέλεια ακτημοσύνη του, αλλά και για την αποστήθιση ιερών κειμένων. Σε κελί πολύ λίγο έμενε, γιατί προτιμούσε να ασκεί την αρετή μέσα στην κοινωνία.
    Κάποτε ο Σεραπίων, με την βοήθεια ενός φίλου του, κατάφερε να πουλήσει τον εαυτό του στο σκλαβοπάζαρο για είκοσι νομίσματα. Έγινε δούλος σε μια ομάδα Ελλήνων ηθοποιών, που έπαιζαν τραγωδίες και λάτρευαν τον Διόνυσο. Πήρε, λοιπόν, τα χρήματα και τα έκρυψε. Εκτελούσε πάντα πιστά τις εντολές των αφεντάδων του, και το μόνο που ζητούσε ήταν λίγο ψωμί και νερό, ενώ συγχρόνως επαναλάμβανε όλη την ήμερα τα κείμενα που ήξερε απ' έξω.
Ο επικεφαλής των ηθοποιών, με τον καιρό, άρχισε να δίνει προσοχή στους μονολόγους του Σεραπίωνα και, σιγά-σιγά, έκαναν το ίδιο και τα άλλα μέλη του θιάσου. Ο ασκητής, για να τους παρέχει την ευκαιρία να προσέχουν περισσότερο τα θεία λόγια που απάγγελε, προθυμοποιείτο συχνά να τους πλένει τα πόδια. Στο τέλος κατάφερε να τους κάνη Χριστιανούς. 
Έπαψαν, έτσι, να λατρεύουν τον Διόνυσο, βαπτίσθηκαν και ακολούθησαν την γεμάτη σεμνότητα και ευσέβεια ζωή του πιστού. Τότε πρότειναν στον Σεραπίωνα να τον ελευθερώσουν, ανταποδίδοντας του την οφειλή για την δική τους απελευθέρωση από την πνευματική δουλεία.
Ο Σεραπίων, πολύ χαρούμενος που σώθηκαν τόσες ψυχές, τους αποκάλυψε το μυστικό του. «Ήμουν, τους είπε, ελεύθερος και ασκήτευα στην έρημο, αλλά λυπήθηκα τις ψυχές σας και για να τις σώσω πουλήθηκα σκλάβος. Μιά όμως και ο Θεός ευδόκησε να σας σώσει, χρησιμοποιώντας τον δικό μου εξευτελισμό, πάρτε πίσω τα χρήματα που δώσατε για να με αγοράσετε, κι εγώ φεύγω για να βοηθήσω και άλλους».
Οι ηθοποιοί τον θερμοπαρακάλεσαν να μείνει μαζί τους, να τον έχουν πατέρα και οδηγό, μα δεν κατάφεραν να τον πείσουν. Τότε του έδωσαν πίσω τα χρήματα λέγοντας: «Τα χρήματα να τα δώσεις στους φτωχούς, γιατί αυτά ήταν ο αρραβώνας και η απαρχή της σωτηρίας μας. Κι αφού θέλεις να φύγεις, είσαι ελεύθερος, μόνο να σε βλέπουμε συχνά».

Πηγή: Αθωνική Πολιτεία, Αρ Φύλλου:256 – ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠΤ 2018 σελ.3