Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΖΑΛΟΓΓΟΥ!!!

 

 



 

Το Ζάλογγο είναι ζωντανό μνημείο της Ελληνικής Ιστορίας και ευρίσκεται σ’ ένα βράχο 786 μέτρων, βόρεια της Πρέβεζας, στο χωριό Καμαρίνα. Το βλέμμα του επισκέπτη στέκεται σε δύο σημαντικά τοπόσημα: Το μνημείο του Ζαλόγγου και την Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου!

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Ζογγολόπουλο και ανεγέρθηκε από το 1950 έως το 1963, εις ανάμνησιν και τιμήν του γεγονότος που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη περιοχή, τον χορό του Ζάλογγου, το έτος 1803, όταν οι Σουλιώτισσες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους, προτιμώντας την πτώσι από τον βράχο, παρά να αιχμαλωτισθούν από τους Τούρκους του Αλή-Πασά.

Το μνημείο απέχει 410 σκαλοπάτια, από την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου.

Οι απαρχές της Ι. Μονής, ευρίσκονται στον 4ο αιώνα, όταν κάποιος βοσκός με το όνομα Σάββας ανακάλυψε την εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ. Το σημείο της ευρέσεως αποκαλείται, έως και σήμερα, «Αγία Εικόνα». Ο βοσκός μάλιστα ακολούθησε τον μοναχικό βίο και έκτισε την πρώτη Ι. Μονή των Ταξιαρχών, στην κορυφή του Ζαλόγγου, η οποία αποτελεί το παλαιότερο Μοναστήρι της Ηπείρου!

Σήμερα, μετά από τόσους αιώνες και τόσες καταστροφές, έχουν απομείνει μόνο ερείπια της ένδοξης Ι. Μονής των Ταξιαρχών. Τον 18ο αιώνα, εκτίσθη το νέο Μοναστήρι, προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται γιά μία μονόκλιτη Βασιλική με μεταγενέστερο τρούλο του 1810 και μοναδικής τεχνοτροπίας αγιογραφίες του 1816. Η νέα Ιερά Μονή, υπήρξε σημαντικό Θρησκευτικό κέντρο με μεγάλη συνεισφορά στον Αγώνα του 1821. Αρκετοί από τους Ηγουμένους της Ι. Μονής υπέστησαν βασανιστήρια  και  είχαν μαρτυρικό τέλος!! Το 1916, ο ηγούμενος Αγαθάγγελος ανακαινίζει την Μονή που είχε υποστή  πολλές καταστροφές από τους Τούρκους. Το 1962 μετατράπηκε σε γυναικείο Μοναστήρι και έτσι λειτουργεί έως και σήμερα!!

Ευχαριστίες στην φωτογράφο μας Χαρούλα Δ.

Πηγή κειμένου: mesopotamos