Ο μακαριστός Παναγιώτης Τρεμπέλας (Στεμνίτσα Γορτυνίας, 1886 - Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 1977) ήταν από τους πολυγραφότερους και σημαντικότερους Έλληνες Θεολόγους, και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννήθηκε το 1886 στη Στεμνίτσα της Γορτυνίας. Ωλοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Β΄ Γυμνάσιο Πατρών και έπειτα εσπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Οποίας αναγορεύθηκε διδάκτορας.
Το 1918, εξελέγη έκτακτος καθηγητής της έδρας της Ιστορίας των Ομολογιών, χωρίς όμως και να διορισθή.
Το 1939, εξελέγη τακτικός καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εδίδαξε ως το 1957. Διετέλεσε δύο φορές κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής! Το 1967, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1976 επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών! Έτσι είναι ο δεύτερος από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τον καθηγητή και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο, που τιμάται με αυτήν την ύψιστη διάκριση!
Ο Π. Τρεμπέλας συνέγραψε ερμηνευτικές μελέτες και ερμηνευτικά υπομνήματα γιά όλη την Καινή Διαθήκη, εκτός από την "Αποκάλυψη του Ιωάννου". Το απολογητικό-ομολογιακό πνεύμα, εχαρακτήριζε το σύνολο του έργου του. Ο Π. Τρεμπέλας επιστράτευσε την ευρεία Θεολογική παιδεία του, τη γλωσσομάθειά του, τη συγγραφική και ρητορική δεινότητα, την ακαταπόνητη φιλοπονία του, ως μέλος κατ’ αρχάς της Αδελφότητος «ΖΩΗ» και εν συνεχεία της Αδελφότητος «ΣΩΤΗΡ».
Η πεμπτουσία του απολογητικού του έργου εντοπίζεται, στο πεντάτομο πόνημά του "Απολογητικαί Μελέται", καθώς και στις εργασίες του, περί της Μασωνίας, της Θεοσοφίας, του Χιλιασμού, και του Πνευματισμού. Επίσης, διάσπαρτα είναι σχετικά άρθρα του, σε περιοδικά και άλλα έντυπα. Πρέπει να θεωρήται ως ο πολυγραφότερος Θεολόγος από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους!
Εκοιμήθη στις 17 Νοεμβρίου του 1977 στην Αθήνα.
Ευχαριστούμε την Χαρούλα Δ. γιά την φωτογραφία.
Πηγή κειμένου: el.wikipedia