Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Η ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΑΝΤΙΠΕΤΩΠΙΣΙΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ!!

 

Ερώτησε κάποιος τον Όσιο Παΐσιο:

«Γέροντα Παΐσιε, λένε ότι, την νύκτα οι πόνοι των ανθρώπων δυναμώνουν».

Και απάντησε ο Αγιασμένος γέροντας:

«Ναι… Βαραίνει την νύκτα ο άνθρωπος... Ύστερα, την ημέρα, οι άρρωστοι, επειδή έχουν συντροφιά, συζητούν κ.λπ., ξεχνούν τον πόνο. Το βράδυ που είναι μόνοι τους, πάει ο νους τους στον πόνο και νομίζουν ότι, πονούν περισσότερο. Στην αρρώστεια πόνοι θα υπάρχουν, αλλά σκοπός είναι να γυρίζουμε το κουμπί σε άλλη συχνότητα, γιά να ξεχνιούνται. Γιατί, αν δεν αντιμετωπίζης σωστά τον πόνο, θα πονάς δυό φορές. Αν σκέπτεσαι τον πόνο, θα διπλασιάζεται ο πόνος. Ενώ με έναν καλό λογισμό, αν λ.χ. θυμάσαι αυτούς που πονούν πιο πολύ από σένα ή αν ψάλης λίγο, ο πόνος ξεχνιέται!»!

 

«Γέροντα, ο πόνος συνήθως σε προειδοποιεί ότι κάτι συμβαίνει στον οργανισμό. Στην συνέχεια πόση προσοχή πρέπει να του δίνης;».

«Πρέπει να δοκιμάζη κανείς την αντοχή του και ανάλογα να προσέχη. Ιδίως, όταν περάση η ηλικία, χρειάζεται προσοχή, γιατί ένα παλαιό αυτοκίνητο, αν συνεχίση να τρέχη με την ίδια ταχύτητα που έτρεχε, όταν ήταν καινούργιο, θα φύγουν οι ρόδες από την μιά, το καρμπιρατέρ από την άλλη... Το διάστημα που μου πονούσε η μέση, δεν μπορούσα να κάνω κομποσχοίνι όρθιος. Όταν είδα ότι λιγάκι βελτιώθηκε, σηκώθηκα και έκανα τα κομποσχοίνια όρθιος και μεγάλες μετάνοιες, οπότε με ξαναπόνεσε. Κάθησα λίγο και μετά είπα: “Άντε να ξαναδοκιμάσω”. Πάλι τα ίδια· πονούσα. Ύστερα δεν συνέχισα, αλλά είχα αναπαυμένο τον λογισμό μου»!

 

«Ένας πόνος, Γέροντα, που ξέρω ότι δεν έχει άλλη επίπτωση στον οργανισμό, δεν με ανησυχεί. Όταν όμως δείχνη ότι υπάρχει μία σοβαρή βλάβη, με ανησυχεί».

«Κοίταξε, ο πόνος λ.χ. της μέσης μπορεί να μην έχη καμμιά επίπτωση στον οργανισμό, αλλά καθηλώνει το σώμα, ενώ τους άλλους πόνους τους υποφέρει το σώμα»!

 

«Γέροντα, όταν υποφέρη το σώμα, υποφέρει συγχρόνως και η ψυχή;»

«Όταν ο οδηγός είναι άρρωστος, δεν μπορεί να τρέξη το αυτοκίνητο. Η ψυχή υποφέρει, όταν πονάη το σώμα. Κατάλαβες; Της λείπει η διάθεση που έχει, όταν το σώμα είναι καλά. Αδιαθετεί και η ψυχή κατά κάποιον τρόπο»!

 

«Γέροντα, ο πόνος αγριεύει τον άνθρωπο;».

«Όταν ο άνθρωπος δεν αντιμετωπίση πνευματικά τον πόνο, μπορεί να αγριέψη. Όταν όμως τον αντιμετωπίση πνευματικά, ηρεμεί και παρηγοριέται Θεϊκά. Είναι πανηγύρι μετά η αρρώστεια! Χαίρεται, γιατί θα πάη με τους Ομολογητές και τους Μάρτυρες! Οι άγιοι Μάρτυρες ξεχνούσαν τον πόνο, γιατί η αγάπη τους προς τον Χριστό ήταν μεγαλύτερη από τον πόνο και τον εξουδετέρωνε!»!!

 

«Γέροντα, αυτός που πονάει και δεν αντιμετωπίζει πνευματικά τον πόνο, δεν εξαγνίζεται;»

«Ο κοσμικός εξαγνίζεται, όχι όμως και ο μοναχός»!!