1. Εκείνος που και στην προσευχή είναι οκνηρός, και στην διακονία των αδελφών νωθρός και αμελής, ονομάζεται από τον Απόστολο «αργός» και κρίνεται ανάξιος και γι’ αυτό το ψωμί του. Ο «αργός», είπε ο Απόστολος: «ούτε να τρώει». Και αλλού είπε: «Τους αργούς τους μισεί και ο Θεός», και: «Ο αργός ούτε πιστός μπορεί να είναι». Πρέπει λοιπόν ο καθένας μας, να μη μένει αργός, γιά να μη βρεθή άκαρπος, σαν τη συκή και στερηθή τελείως των αιωνίων αγαθών.
2. Σ’ εκείνους που λένε, ότι είναι αδύνατο να φθάσουμε την τελειότητα και να απαλλαγούμε ολότελα από τα πάθη μας, τους λέμε ότι μιλάνε αντίθετα προς την Αγία Γραφή. Έτσι ο Κύριος λέει: «Να γίνετε τέλειοι, όπως ο Ουράνιος Πατέρας σας είναι Τέλειος». Ίδιο νόημα έχουν και τα λόγια του Αποστόλου: «Γιά να παρουσιάσωμε κάθε άνθρωπο τέλειο, σύμφωνα με το πρότυπο του Χριστού». Έτσι, δεν μας κυριεύει η υπερηφάνεια, διότι τρέχομε προς το τέρμα της τελειότητας, συνεχίζοντας σ’ όλη μας τη ζωή με αδιάκοπο και εντατικό αγώνα!
3. Εκείνους που νομίζουν αδύνατη αυτήν την τελειότητα, που συντελείται με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, και που είναι η «καινή κτίσις» της καθαρής καρδιάς, ο Απόστολος τους παρομοιάζει με εκείνους τους Εβραίους, που δεν αξιώθηκαν να μπούνε στη γη της Επαγγελίας, λόγω της απιστίας τους, και γι’ αυτό άφησαν τα κόκκαλά τους στην έρημο. Η απαλλαγή μας από τα πάθη, είναι η αληθινή γη της Επαγγελίας! Γι’ αυτό και ο Απόστολος, μας συνιστά: «Προσέχετε, αδελφοί μου, μήπως κανείς από εσάς έχει πονηρή καρδιά, γεμάτη απιστία και απομακρυνθή από τον Αληθινό Θεό». Με τη λέξη «απομακρυνθή», δεν εννοεί την άρνηση του Θεού, αλλά την απιστία στις υποσχέσεις Του. Από αυτή την απιστία κυριεύθηκαν οι Εβραίοι και δεν μπήκαν στη γη της Επαγγελίας. Ας φροντίσουμε λοιπόν, να μπούμε σ’ εκείνη την ανάπαυση. Και ποιά είναι η αληθινή ανάπαυση των Χριστιανών, παρά η απολύτρωση από τα αμαρτωλά πάθη και η ενεργός κατοίκηση του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καθαρή καρδιά μας!! Ο Απόστολος λέει: «Πόσο περισσότερο το Αίμα του Ιησού, θα καθαρίσει τη συνείδηση μας, από τα έργα που οδηγούν στο θάνατο...»!!!
Μελέτημα 8ον
Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος,
50 Ομιλίες Πνευματικές.