Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

«ΚΑΙ ΟΦΙΝ ΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥΝ ΜΕΤΕΒΑΛΕΣ»!!!


Ο Άγιος Σπυρίδων καταγόταν από την Κύπρο και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου (306 -337) και του υιού του Κωνσταντίου (337- 361). Στα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν μόνο ποιμήν προβάτων. Σύντομα όμως έγινε και ποιμήν ανθρώπων, εθεράπευε διάφορες ασθένειες, εφώτιζε τυφλούς, έδιωχνε τα πονηρά πνεύματα και άλλα πολλά θαυμαστά έκανε με την Χάρι του Θεού. Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος, έγινε ο πρώτος Χριστιανός Βασιλεύς του Ρωμαϊκού κράτους, ο θαυματουργός Άγιος Σπυρίδων, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Τριμυθούντος στην Κύπρο.
Κάποια χρονιά, ένας ενάρετος και ευσεβής αγρότης αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες. Το χωράφι του δεν του είχε αποδώσει καρπό και δεν είχε καθόλου χρήματα για ν’ αγοράσει σπόρο, να σπείρει ξανά. Κατέφυγε σε κάποιους γνωστούς, τους οποίους είχε στο παρελθόν βοηθήσει με διαφόρους τρόπους, αλλά κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να του δανείσει χρήματα. Αφού απελπίσθηκε, κατέφυγε στον Άγιο Σπυρίδωνα και του είπε το πρόβλημά του.
       «Πάμε μαζί στο χωράφι σου», του είπε ο Άγιος. Φθάνοντας εκεί αντίκρυσαν ένα φίδι που έβγαινε εκείνη τη στιγμή από την φωλιά του. Ο Άγιος Σπυρίδων έσκυψε, το πήρε στα χέρια του και άρχισε να προσεύχεται. Μαζί του προσευχόταν και ο αγρότης. Μόλις ετελείωσαν την προσευχή, ο αγρότης διεπίστωσε με έκπληξη, ότι το φίδι είχε μετατραπεί σε χρυσό.
«Πήγαινε και δώσε το για ενέχυρο», του είπε ο Άγιος. «Με τα λεφτά που θα πάρεις, αγόρασε τον σπόρο που θέλεις. Και όταν με το καλό πουλήσεις την σοδειά σου, έλα να τα ξαναπούμε».
Έτσι και έγινε. Ο αγρότης έδωσε το χρυσό φίδι για ενέχυρο, αγόρασε σπόρο και εκείνη την χρονιά το χωράφι, του έδωσε την καλύτερη σοδειά που είχε ποτέ. Με τα πρώτα λεφτά που έπιασε, επήγε στον πλούσιο δανειστή του, του ζήτησε το ενέχυρο και του επέστρεφε τα χρήματα. Αυτός, όμως, έχοντας στα χέρια του το ολόχρυσο φίδι, που ήταν ανεκτίμητης αξίας, συμφεροντολογικά και από φιλαργυρία δεν δεχόταν να το επιστρέψει και να πάρει πίσω τα δανεικά. Τότε ο αγρότης που του είχε δώσει το ενέχυρο, προσήλθε παραπονούμενος και ανέφερε την συμπεριφορά του πλουσίου δανειστή, στον Άγιο Σπυρίδωνα.
Μόλις το άκουσε ο Άγιος, μετέβη μαζί με τον αγρότη στο σπίτι του πλουσίου και εκεί διεπίστωσε, ότι, όντως ο πλούσιος ήταν πολύ φιλοχρήματος και σκληρός. Προ αυτής της καταστάσεως ο Άγιος είπε στον πλούσιο να πάνε μαζί, απλά και μόνο για να διαπιστώσει αν πράγματι το χρυσό φίδι ήταν καλά ασφαλισμένο στο θησαυροφυλάκειο του πλουσίου. Επήγαν, λοιπόν, και όταν ο πλούσιος άνοιξε το θυσαυροφυλάκειό του, είδε έκπληκτος και φοβισμένος ένα εξαγριωμένο φίδι, να ετοιμάζεται να του επιτεθή. Κατακίτρινος από τον φόβο του, έπεσε στα πόδια του Αγίου Σπυρίδωνος ζητώντας βοήθεια.
Τότε, ο Άγιος, επλησίασε άφοβα το φίδι, το έπιασε από την ουρά και αμέσως αυτό ξαναέγινε χρυσάφι!!
Αφού, εν συνεχεία, εμίλησε αυστηρά στον πλούσιο και τον επιτίμησε για την φιλοχρηματία του, είπε στον αγρότη:         
«Πάμε, τέκνον μου αγαπητό, να το δώσουμε πίσω στον Φιλάνθρωπο Θεό, που σε ευσπλαγχνίσθηκε και σου το εδάνεισε»!!
Επήγαν και πάλι στο χωράφι και ο Άγιος, αφού απέθεσε το χρυσό φίδι στην γη, έστρεψε το βλέμμα του στον Ουρανό και είπε:
«Δέσποτα Κύριε Ιησού Χριστέ, ο πάντα ποιών και μετασκευάζων με μόνον το βούλεσθαι, καθώς κάποτε κατά τον καιρόν του Μωϋσέως μετεσχημάτισες σε φίδι την ράβδο του, Συ ο ίδιος και το χρυσάφι αυτό, όπως πριν από φίδι το μετέβαλες σε τέτοια μορφή, έτσι και τώρα μετάστρεψέ το στην προηγούμενή του μορφή, για να δοξασθή το Πανάγιο Όνομά Σου και να γνωρίσει ο άνθρωπος αυτός την κηδεμονία και φροντίδα, την οποίαν έχεις προς εμάς, και να βεβαιωθή μέσω της πράξεως, ότι είναι αληθέστατο το ρητό της Γραφής που λέγει: “Πάντα όσα ηθέλησεν ο Κύριος εποίησεν”.»!!
Αυτά είπε ο Άγιος και –ω του θαύματος– αμέσως το άψυχο χρυσάφι έγινε φίδι ζωντανό και επέστρεψε στην φωλιά του. Βλέποντας το θαύμα ο γεωργός και τρέμοντας από φόβο και έκπληξη, έπεσε με κλάμματα κατά γης. Ο δε Άγιος τον σήκωσε και τον ενίσχυσε σωματικά και ψυχικά, λέγοντάς του να στηρίζεται και να δίνη δόξα μόνο στον Πανάγαθο και Παντοδύναμο Θεό!!

Πηγή: ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Άγιος Στέφανος".