Υπάρχουν πολλές Χριστιανικές εικόνες, μέσα στις Κατακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλας, στη Ρώμη. Μία από αυτές τις εικόνες, η αρχαιότερη σωζόμενη αγιογραφία της Υπεραγίας Θεοτόκου, που χρονολογείται περίπου στο 170 μετά Χριστόν, ευρίσκεται σ’ αυτή την κατακόμβη, στην οδό Salaria. Η πιο παλιά σωζόμενη έκφραση της Χριστιανικής αγιογραφίας, ευρίσκεται στους τοίχους των Χριστιανικών κατακομβών της Ρώμης. Η εικόνα, παρουσιάζει την Παναγία με τον Χριστό Νήπιο στην αγκαλιά Της (Παναγία Βρεφοκρατούσα)!
Οι κατακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλας, χρησιμοποιήθηκαν από τους Χριστιανούς γιά τον ενταφιασμό των νεκρών, από τις αρχές του δευτέρου αιώνα μέχρι τον τέταρτο αιώνα. Οι κατακόμβες εκτείνονται στη μεγάλη έκταση των 13ων χιλιομέτρων, σε διάφορα επίπεδα μέσα στη γη. Μερικοί από τους τοίχους και τις οροφές είναι διακοσμημένοι με υπέροχες εικόνες από βιβλικές σκηνές! Περιέχουν διάφορα έργα ζωγραφικής των παλαιών Αγίων και των πρώτων Χριστιανικών συμβόλων!
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία απαιτούσε από τους πολίτες της, να συμμορφώνονται με ένα σύνολο θρησκευτικών και πολιτικών υποχρεώσεων, που έρχονταν σε αντίθεση με τις Χριστιανικές αξίες. Αυτά τα καθήκοντα περιλάμβαναν θυσίες σε ειδωλολατρικούς θεούς, αναγνώριση του Καίσαρα ως θεού κ.λπ.. Η συνολική άρνηση του Χριστιανικού πληθυσμού να υπακούσει, ωδήγησε σε διωγμούς της συγκεκριμένης Θρησκευτικής κοινότητας. Λόγω της δίωξης, οι Χριστιανοί έπρεπε να κρατούν μυστική και ιδιωτική τη ζωή και τις πρακτικές τους, καταφεύγοντας εκτός των άλλων και στις κατακόμβες.
Οι κατακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλας, πιστεύεται ότι ωνομάσθηκαν έτσι, από την Αγία Πρίσκιλλα, που ήταν η σύζυγος του Αγίου Ακύλα. Μαρτύρησαν και οι δύο στους διωγμούς του Νέρωνα.
Πηγή: greekdownloads