Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ (2/5)!!!













 

Ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου ή Ιερός Ναός του Παναγίου Τάφου, ευρίσκεται στη Χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλεως της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται γιά ένα πολυσύνθετο οικοδόμημα, η ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και οι αντιθέσεις του οποίου, μαρτυρούν την τόσο μακραίωνη όσο και πολυτάραχη ιστορία Του! Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, που χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα, περιέχει τους δύο πιό ιερούς τόπους του Χριστιανισμού: Τον Γολγοθά, δηλαδή, τον λόφο όπου σταυρώθηκε ο Κύριός μας, και τον κενό Τάφο του Ιησού, όπου Ετάφη και από όπου Αναστήθηκε!

Ο Ναός ανηγέρθη αρχικά από την Αγία Ελένη, την μητέρα του Αυτοκράτορα Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, περί το 330 μ.Χ.! Από την αρχική του ανέγερση, ο Ναός πέρασε μεγάλες περιπέτειες και καταστροφές, ενώ στην σημερινή του μορφή διαμορφώθηκε το 1810.

Ο Ναός περικλείει τις τέσσερις τελευταίες στάσεις της λεγομένης «Οδού του Μαρτυρίου», δηλαδή, τα τελευταία συμβάντα του Θείου Πάθους, την Σταύρωση και τον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος καλύπτεται από κτίσμα του 19ου αιώνα που ονομάζεται «κουβούκλιο». Ο Πανάγιος Τάφος, διαστάσεων 2,07 επί 1,93 μ. είναι λαξευμένος σε βράχο, καλύπτεται με μάρμαρο και φωτίζεται με λυχνίες. Το συγκρότημα είναι σημαντικός τόπος προσκυνήματος, από τον 4ο αιώνα. Σήμερα, αποτελεί την έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Διά τα δικαιώματα των Ορθοδόξων στα ιερά αυτά μνημεία, μεριμνούν Έλληνες μοναχοί και δι' αυτόν τον λόγο, ιδρύθηκε από την Εκκλησία Ιεροσολύμων η Ιερά Αγιοταφιτική Αδελφότητα, που είναι μοναστική αδελφότητα, υπό την ηγεσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

 

Μέσα στον Ναό της Αναστάσεως, υπάρχουν πάνω από δέκα ιεροί χώροι και προσκυνήματα, τα οποία συνδέονται με τα τελευταία συγκλονιστικά γεγονότα της επί γης παρουσίας του Κυρίου μας:

  1. Η Αγία Αποκαθήλωση: Είναι ένα από τα νεώτερα έργα, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1810 από μάρμαρο, έχει τραπεζοειδές σχήμα και πλαισιώνεται από μανουάλια και κανδήλες!
  2. Ο τόπος όπου έστεκαν οι Αγίες γυναίκες κατά τη Σταύρωση: Σώζεται τμήμα σπασμένου μαρμάρου τοποθετημένου στη θέση που στέκονταν οι γυναίκες κατά τη Σταύρωση!
  3. Το Άγιο Κουβούκλιο: Καλύπτει τον Τάφο του Χριστού. Πρόκειται για ναόσχημο οικοδόμημα με πλούσια διακόσμηση, εξωτερικά και εσωτερικά, και με μολύβδινο τρουλίσκο. Χωρίζεται σε δύο μέρη: Τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού και τον Άγιο Λίθο. Εντός του Αγίου Κουβουκλίου, λαμβάνει χώρα το Μέγα Σάββατο, η τελετή του Αγίου Φωτός!
  4. Ο χώρος της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού!
  5. Ο Γολγοθάς: Από το ιερό του Καθολικού, ξεκινά σκάλα που οδηγεί σε ανυψωμένο επίπεδο χώρο, όπου ευρίσκεται ο Γολγοθάς. Είναι στολισμένος με πολύτιμα κειμήλια και εικόνες!
  6. Το παρεκκλήσιο του Αδάμ: Ευρίσκεται στον χώρο του Γολγοθά. Σύμφωνα με μία πανάρχαιη παράδοση, εκεί σωζόταν το κρανίο του Αδάμ και γι’ αυτό ο τόπος ονομάσθηκε Γολγοθάς, που στα Ελληνικά σημαίνει «Κρανίου τόπος»!
  7. Το παρεκκλήσιο του Ακανθίνου Στεφάνου: Πρόκειται γιά το παρεκκλήσιο της Αγίας Ελένης, στο οποίο κατεβαίνει κανείς με σκαλοπάτια και όπου στις ανασκαφές, που διενεργήθηκαν με εντολή της Αγίας Ελένης, ευρέθηκαν ο Τίμιος Σταυρός με τα καρφιά και οι σταυροί των δύο ληστών!
  8. Το παρεκκλήσιο «Διεμερίσαντο»: Στον τόπο αυτό οι στρατιώτες, μοιράσθηκαν με κλήρο τα ιμάτια του Χριστού.
  9. Το παρεκκλήσιο του εκατοντάρχου Λογγίνου: Ευρίσκεται στον χώρο στον οποίο έστεκε ο εκατόνταρχος κατά τη Σταύρωση του Κυρίου!
  10. Το παρεκκλήσιο των Κλαπών: Ευρίσκεται κοντά στη λεγομένη φυλακή του Χριστού. Εκεί οι βασανιστές έσφιξαν τα Πόδια του Ιησού Χριστού σε ειδική πλάκα.
  11. Η κολόνα του δαρμού ή της φραγκελώσεως: Σώζεται μικρό τμήμα της. Στην κολόνα αυτή έδεσαν και εμαστίγωσαν τον Κύριό μας!
  12. Το Παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής!

 

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας, Γεώργιο.