Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ.


Η κυρία Αθανασία Κοντογιαννακοπούλου μας έστειλε μία επιστολή, η οποία αναφερόταν σ' ένα γεγονός, που συγκλόνισε την Ιεραποστολή της Κορέας. Πρόκειται για την πνευματική αντιμετώπιση, από Κορεάτες νεοφώτιστους Ορθοδόξους γονείς, ενός σοβαρού παιδαγωγικού προβλήματος.  Όπως αναφέρει η ίδια, πήρε την απόφαση να το καταγράψει και μας παρακαλεί να το μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας, επειδή πιστεύει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο και στους Έλληνες γονείς.

Ο 8χρονος γυιός μιας οικογενείας ήταν πολύ ζωηρός και πολλές φορές είχε προκαλέσει προβλήματα και ανησυχίες στους γονείς του. Αλλά η τελευταία του πράξη τους άφησε άναυδους. Μία ημέρα η μητέρα του βρήκε στην σάκκα του χρήματα. Μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις ο μικρός ωμολόγησε ότι τα έκλεψε. Η μητέρα κράτησε την ψυχραιμία της καί προσπάθησε να εξακριβώσει τον λόγο της κλοπής. Πάνω στην ώρα έφθασε και ο πατέρας στο σπίτι. Η μητέρα του αποκάλυψε τι είχε κάνει ο μικρός και ο πατέρας, χωρίς δεύτερη σκέψη, είπε ήρεμα στον γυιό του να φορέσει το μπουφάν του και να τον ακολουθήσει. Διέσχισαν αμίλητοι τον δρόμο και έφθασαν στο κτίριο της Ορθοδόξου Μητροπόλεως της Κορέας. Μπήκαν στο μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.
Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του Ναού και χωρίς την παρουσία τρίτων, ο πατέρας άρχισε να κάνει εδαφιαίες μετάνοιες μπροστά στην εικόνα του Χριστού, λέγοντας μεγαλοφώνως: «Κύριε, είμαι ο πατέρας του κλέφτη. Συγχώρεσέ με»  Το ίδιο έκανε και μπροστά στην εικόνα της Παναγίας:  «Παναγία μου, είμαι ο πατέρας του κλέφτη. Συγχώρεσέ με»  Μετά στην εικόνα του Τιμίου Προδρόμου: «Άγιε Ιωάννη Πρόδρομε, είμαι ο πατέρας του κλέφτη. Συγχώρεσέ με»  Συνέχισε στην εικόνα του Αγίου Μαξίμου: «Άγιε Μάξιμε, είμαι ο πατέρας του κλέφτη. Συγχώρεσέ με» Μετά το τέμπλο προχώρησε στις υπόλοιπες εικόνες του ναού, κάνοντας συνεχείς μετάνοιες και επαναλαμβάνοντας την ίδια φράση:  «Είμαι ο πατέρας του κλέφτη. Συγχώρεσέ με»  
Αφού τελείωσε ο πατέρας με τις μετάνοιες μπροστά σε όλες τις εικόνες, έσκυψε προς το μέρος του γυιού του και του είπε: «Αγόρι μου, κατάλαβες ότι έκανες μία πολύ κακή πράξη, με την όποια στενοχώρησες τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους μας;». Ο μικρός, με κατεβασμένο το κεφάλι απάντησε μονολεκτικά «ναι». Τότε ο πατέρας τον έπιασε τρυφερά από το χέρι και πήγαν να επιστρέψουν τα χρήματα εκεί απ' όπου τα είχε κλέψει ο μικρός.
Όταν γύρισαν στο σπίτι ήταν ώρα του δείπνου. Ο μεγαλύτερος γυιός της οικογενείας είπε την προσευχή της τραπέζης και μετά ο πατέρας συμπλήρωσε: «Κύριε, είμαστε η οικογένεια του κλέφτη. Σε παρακαλούμε συγχώρεσέ μας». Ύστερα δεν ανέφεραν τίποτε για το επίμαχο θέμα. Οι γονείς συζήτησαν διάφορα ευχάριστα θέματα και εκδήλωσαν την αγάπη τους και προς τα δύο παιδιά τους. Την άλλη ημέρα ο πατέρας πήγε να βρει τον Επίσκοπο και του περιέγραψε τα καθέκαστα. Ζήτησε μάλιστα την συμβουλή του για το τι άλλο έπρεπε να κάνει. Ο Επίσκοπος, συγκλονισμένος από την αντιμετώπιση του προβλήματος από τον πατέρα, του είπε ότι δεν πρέπει να δοθούν μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα και πως η καλύτερη παιδαγωγική τιμωρία του παιδιού ήταν η έμπονη προσευχή του πατέρα.


Πηγή: Αθωνική Πολιτεία, Αρ Φύλλου:260 – ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 σελ.1