Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

ΠΟΛΛΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ…


Εκοιμήθη κάποτε τον αιώνιο ύπνο η μητέρα ενός από τους αδελφούς του Ιερού Κοινοβιακού Μοναστηρίου του Αγίου Παύλου, στο Άγιον Όρος, του Μοναχού Σεραφείμ.
Ο Μοναχός, επειδή εγνώριζε την αρετή και την παρρησία, που είχε στον Θεό ο Γέρων Κωνστάντιος, αδελφός κι αυτός της ιδίας Μονής, με ευλάβεια και πίστη τον παρεκάλεσε να κάνει ιδιαίτερη προσευχή, για την σωτηρία της ψυχής της μητέρας του Ευαγγελίας, που είχε κοιμηθή Ο Γέροντας Κωνστάντιος ήταν υπόδειγμα υπακοής, ταπεινώσεως και αδιαλείπτου προσευχής.  Ήταν αγνός και πρόθυμος να εξυπηρετήσει όλους τους αδελφούς, παρά το υπέργηρο της ηλικίας του. Στην αρχή, από υπερβολική ταπείνωση, απέφευγε να δεχθή την παράκληση αυτή του αδελφού Σεραφείμ, αλλά η επιμονή και πίστη του νεωτέρου αυτού Μοναχού έπεισαν τον Γέροντα Κωνστάντιο να κάνει προσευχή και κομβοσχοίνια για την ψυχή της δούλης του Θεού Ευαγγελίας.

Μετά από σαράντα ημέρες, κατά την ώρα της ιδιαίτερης αυτής προσευχής, παρουσιάζεται μπροστά στον Γέροντα Κωνστάντιο μιά γυναικεία μορφή, η οποία ευχαριστούσε τον Γέροντα για την θερμή προσευχή, που έκανε για την ψυχή της, και του βεβαίωνε ότι πολλή ψυχική ωφέλεια έλαβε από τον Πανάγαθο και Πολυεύσπλαχνο Θεό.
Ο Γερο-Κωνστάντιος, στην θέα της γυναικείας αυτής μορφής, είπε: «Ποιά είσαι συ αδελφή, που με ευχαριστείς; Δεν σε γνωρίζω. Και για ποιά προσευχή μιλάς;»
Η γυναίκα απήντησε: «Σεβαστέ Γέροντα, εγώ είμαι η μητέρα του Μοναχού Σεραφείμ, που σε παρακάλεσε να προσευχηθής για μένα, κι εγώ από την πλευρά μου, παρεκάλεσα τον Κύριο να μου επιτρέψει να σας ευχαριστήσω και να σας βεβαιώσω ότι πολλή ανακούφιση αισθάνθηκε η ψυχή μου, και η προσευχή σας Πάτερ, πολύ με βοήθησε να τύχω του Θείου ελέους».
Άμα εiπε αυτά έγινε άφαντο το όραμα της γυναίκας, ο δε Γερο-Κωνστάντιος, κάλεσε τον Μοναχό Σεραφείμ και του διηγήθηκε το όραμα. Ευχαρίστησαν μαζί τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και την Αυτού Παναγία Μητέρα Κυρία και Δέσποινα Θεοτόκο, που είχαν και οι δύο παρακαλέσει, για να βοηθηθή η ψυχή της δούλης του Θεού Ευαγγελίας και για την πληροφορία αυτή.
Ο Γερο-Κωνστάντιος, σε βαθύ γήρας, 91 χρόνων, άφησε την πρόσκαιρη αυτή ζωή το 1973 και εισήλθε θριαμβευτικά στα ουράνια και Θεία σκηνώματα, στην αιωνία και μακαρία ζωή της βασιλείας των Ουρανών.
 
Πηγή: Αθωνική Πολιτεία, Αρ Φύλλου:259 – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 σελ.4