Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΟΛΑΚΕΙΕΣ.


«Αν οι φίλοι μάς διαφθείρουν με τις κολακείες τους, οι εχθροί πολλές φορές μας διαπαιδαγωγούν με τις προσβολές τους»
                                                                                                       ι.Αυγουστίνος (354-430 μ.Χ.)

Μεγάλες αλήθειες, από ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα όλων των εποχών!!
Πόσο πολύ οφείλουμε όλοι μας να προσέχουμε από τα κολακευτικά λόγια όλων των ανθρώπων και μάλιστα εκείνων που θεωρούμε φίλους μας…

Η αλήθεια, βέβαια, είναι, πως οι πραγματικοί φίλοι μας ποτέ δεν μας κολακεύουν, διότι πραγματικά μας αγαπούν και πάντοτε είναι προσεκτικοί και ειλικρινείς στις κρίσεις τους απέναντι μας.
Ό σοφός Γέροντας, μάλιστα, της εποχής μας ο π.Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος παρακαλούσε τα στενά πνευματικά του παιδιά με τα εξής λόγια: «Παιδιά μου, σας παρακαλώ πολύ όταν με βλέπετε να διαπράττω το οποιοδήποτε σφάλμα να μου το επισημαίνετε αμέσως!! Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα μου δείχνετε την πραγματική αγάπη σας, διότι θα με προφυλάσσετε από την σκληρή και ανάλγητη “κριτική” αυτών που με εχθρεύονται και θέλουν να με εξουδενώσουν».
Προσοχή, λοιπόν, στις κολακείες και τις γαλιφιές, διότι είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις επιθέσεις αυτών που θέλουν να μας βλάψουν.

Ο ιερός Αυγουστίνος, είναι ένας από τους πιο φωτισμένους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Η ιστορία του είναι συγκλονιστική και την πληροφορείται κάποιος ευκολώτερα μέσα από τα συγγράμματά του.
Ο ίδιος ομολογεί ότι, η μετάνοια και η μεταστροφή του μετά από μιά έξαλλη και αμαρτωλή νεότητα, οφείλεται πρώτιστα στην μητέρα του την Αγία Μόνικα και τις συνεχείς δακρύβρεκτες προσευχές και γονυκλισίες της προς τον Κύριο, για την σωτηρία του!! Χαρακτηριστικά τονίζει ότι, πρώτη και μοναδική φορά που είδε τα γόνατα της μητέρας του, ήταν στην κοίμηση της και έκπληκτος διεπίστωσε ότι από τις γονυκλινείς μετάνοιες, είχαν γίνει σαν της καμήλας!!!
Στην συνέχεια, δάσκαλος και παιδαγωγός του στην Χριστιανική ζωή, μετά την βάπτιση του, ήταν ο Άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων.
Αργότερα, ο ι.Αυγουστίνος εξελέγη Επίσκοπος Ιππώνος, όπου διέπρεψε τόσο με την υποδειγματική πολιτεία του, όσο και με τα καταπληκτικά συγγράμματά του.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Ιουνίου.