Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Η ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ Ι.Μ. ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΤΟΥ(1/2)!!!







 


Η Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, είναι ένα από τα παλαιότερα Ελληνικά Ορθόδοξα Μοναστήρια της Παλαιστίνης. Ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Στην Αραβική γλώσσα ονομάζεται Deir Hajla, που σημαίνει Μοναστήρι της Πέρδικας. Η Ιερά Μονή ευρίσκεται στη Δυτική Όχθη, ανατολικά της Ιεριχούς. Πιό συγκεκριμένα, ευρίσκεται περίπου 6 χλμ. βόρεια από τη Νεκρά θάλασσα και 3.5 χλμ. δυτικά από τον Ιορδάνη ποταμό. Να σημειώσουμε επίσης ότι, η Μονή ευρίσκεται περίπου τετρακόσια μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης, ενώ αποτελεί μία πραγματική όαση, μέσα στην απέραντη έκταση της ερήμου του Ιορδάνου.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, κτίσθηκε το 455 μ.Χ., από τον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο. Το 614 μ.Χ., με την εισβολή των Περσών, το Μοναστήρι καταστράφηκε. Ξανακτίσθηκε, όμως, τον 9ο αιώνα από κάποιους αναχωρητές. Εικάζεται πως κτίσθηκε κοντά ή στο ίδιο σημείο που ευρισκόταν η «Μονή Καλαμώνος». Μέχρι και τον 12ο αιώνα, υπολογίζεται ότι καταστράφηκε και επισκευάσθηκε αρκετές φορές. Έπειτα από το σεισμό του 1837 μ.Χ., το Μοναστήρι ανοικοδομήθηκε γιά μία ακόμη φορά το 1885 μ.Χ.. Η περιοχή, όμως, ήταν άγονη και επικίνδυνη, χωρίς νερό και πρόσβαση σε δρόμο. Έτσι, το Μοναστήρι σταδιακά ερήμωσε.

Τα τελευταία σαράντα τρία χρόνια, ηγούμενος της Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ταβουλαρέας. Το 1974 επισκέφθηκε την εγκαταλελειμμένη Μονή και παρέμεινε σ’ Αυτή. Σήμερα, έχει πλέον φροντίσει γιά την ανακαίνιση της Μονής, την προσθήκη κτιρίων φιλοξενίας, καθώς και την πνευματική καλλιέργεια που λαμβάνουν χιλιάδες προσκυνητές τής Μονής από διάφορα μέρη του κόσμου. Στο καμπαναριό του Ναού, ευρίσκονται η Ελληνική Σημαία και η Σημαία του Παναγίου Τάφου!

 Ο Όσιος Γεράσιμος γεννήθηκε μεταξύ 376 και 391 μ.Χ. στα Μύρα της Λυκίας και  εκοιμήθη στις τέσσερις Μαρτίου του 475 μ.Χ.. Την ημερομηνία αυτή τιμάται και η μνήμη Του. Αναφέρεται πως, ο Άγιος έχει ταφή κοντά στο Μοναστήρι. Το λείψανό Του, όμως, μεταφέρθηκε στη Μονή Καλαμώνος, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει ευρεθή.

 

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας, Γεώργιο.