Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Ο ΙΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΟΠΟΥ ΕΓΕΝΝΗΘΗ Ο ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε'!!!

 ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ




ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ


 ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ


 
ΟΙΚΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄
 
 








        

        Η Δημητσάνα είναι ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Είναι κτισμένη σε μία ορεινή τοποθεσία, πάνω σε λoφοράχη και σε υψόμετρο 946 μέτρων, από τη μεσημβρινή πλευρά τής οποίας παρέχεται θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλοπόλεως και του Ταϋγέτου. Η ιστορία της αρχίζει κατά τους Ομηρικούς χρόνους, όταν εις την θέσι της ευρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλι Τεύθις.
        Αποτελεί κοινότητα μαζί με τα χωριά Παλαιοχώρι, Καρκαλού και τις μονές Αιμυαλών και Φιλοσόφου, με συνολικό πληθυσμό 740 κατοίκους. Προπολεμικά η Δημητσάνα είχε διπλάσιο πληθυσμό. Το 1960 είχε 2.000 κατοίκους αλλά πολλοί Δημητσανίτες μετανάστευσαν κι εγκαταστάθηκαν εις την Αμερική, την Αυστραλία και αλλού.
        Η Δημητσάνα εις την περίοδο της Οθωμανοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και κατά την Επανάστασι του 1821, με το «Δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε. Είναι Πατρίδα του Εθνομάρτυρα και Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, του Οποίου το άγαλμα δεσπόζει εις την κεντρική πλατεία του χωριού και υπήρξε δωρεά του Μαρασλή, που κατήγετο από εκεί, όπως και ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός! Αι οικίαι αμφοτέρων  διασώζονται!
        Η Δημητσάνα έπαιξε σημαντικό ρόλο εις την Επανάστασι του 1821, τόσο λόγω των μπαρουτόμυλων όσο και λόγω των σημαντικών Δημητσανιτών που εσχετίσθησαν με αυτήν. Ήδη από τα χρόνια πριν την Επανάστασι, η Φιλική Εταιρεία είχε καταφέρει να δημιουργήση μια επιτυχή επικοινωνία μεταξύ του πυρήνα της Τριπολιτσάς και της ευρύτερης περιοχής Γορτυνίας όπου υπήρχαν αρκετοί μυημένοι. Εις τας παραμονάς της Επαναστάσεως ο Παπαφλέσσας, μετά την διαφωνία του με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και καθ’ οδόν προς την Μεσσηνία, κατέλυσε εις την Δημητσάνα εις το αρχοντικό Αντωνοπούλου. Εκεί σύμφωνα με την προφορική παράδοσι έγινε ειδική τελετή ορκωμοσίας εις το Ευαγγέλιο και συνεστίασι που έμεινε γνωστή ως «Μυστικός Δείπνος». Υπεγράφη «συνωμοτικό» μετά το οποίο ο Παπαφλέσσας περιβληθείς την φουστανέλλα έφυγε γιά τα Καλάβρυτα. Το ιστορικό αυτό κτίριο σώζεται μέχρι σήμερα, ενώ παλαιότερα είχε αποτελέσει τόπο προσκυνήματος διαφόρων στρατηγών.
        Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης εις τας εκλογάς του 1859 επισκέφθηκε τον πολιτικό του αντίπαλο Αντ. Αντωνόπουλο και γονατίζοντας ασπάσθηκε το δάπεδο της ιστορικής αίθουσας λέγοντας:
        «Ευλαβής σιγή αρμόζει εν τη αιθούση εκείνη, ήτις πρώτη ήκουσε το μέγα μήνυμα, όπερ εκείθεν σκορπισθέν και θριαμβεύσαν, κατέστησε την Ελλάδα ελεύθερον Βασίλειον!!»!!!


Ευχαριστούμε την αγαπητή Χαρούλα Δ. γιά τις φωτογραφίες, που ελήφθησαν τον Μάϊο του 2024.