Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

ΤΟ ΕΝΔΟΞΟΝ ΧΩΡΙΟΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ!!

 





       


        Το Λιμποβίσι, είναι πλέον, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της Αρκαδίας, ευρισκόμενο σε ελατόφυτη τοποθεσία στα 1.210 μέτρα υψόμετρο, πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου. Απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολι.
        Από το Λιμποβίσι καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καθώς και η οικογένειά του, όπου ζούσε εκεί γιά δώδεκα γενεές!
        Μετά την Επανάστασι του 1821, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Κατσίμπαλη.
        Σήμερα, ο περιβάλλων χώρος έχει αναδιαμορφωθή. Το αναστηλωμένο κτίριο, λειτουργεί ως μουσείο της οικογενείας των Κολοκοτρωναίων και της Ελληνικής Επαναστάσεως, είναι κτισμένο ακριβώς δίπλα στο παλαιό πατρικό σπίτι του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και είναι πιστό αντίγραφο του παραδοσιακού Κολοκοτρωναίικου σπιτιού. Ακόμη έχει αναστηλωθή και η παρακείμενη Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στο Λιμποβίσι πραγματοποιείται στις 28 Αυγούστου κάθε έτους παραδοσιακό πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου!
        Πολύ κοντά στο Λιμποβίσι ευρίσκεται το επίσης εγκαταλελειμμένο χωριό Αρκουδόρεμα, εκεί όπου πριν από την έναρξι της Επαναστάσεως του 1821 είχαν τα λημέρια τους οι Κολοκοτρωναίοι και άλλοι Καπεταναίοι και Κλέφτες!!

Ευχαριστούμε την αγαπητή Χαρούλα Δ. γιά τις φωτογραφίες και το video, που ελήφθησαν τον Μάϊο του 2024.