Το Σαραντάριο Όρος, ευρίσκεται στα Βορειοδυτικά της Ιεριχούς, σε υψόμετρο 492 μέτρα από την επιφάνεια της Νεκράς Θαλάσσης και 98 μέτρα από την επιφάνεια της Μεσογείου. Το Σαραντάριο Όρος, έχει σχήμα κωνικό και στην κορυφή του υπάρχουν ερείπια φρουρίου. Ο επισκέπτης του Σαρανταρίου Όρους, μπορεί να ατενίσει τον ορίζοντα και να απολαύσει ανατολικά την πεδιάδα πέραν του Ιορδάνου ποταμού και πιο πέρα το Όρος Ναβαύ και τα Οροπέδια της Περαίας. Βόρεια, επίσης, στο βάθος θα δη το Όρος Ερμών, νότια τη Νεκρά Θάλασσα και δυτικά την έρημο.
Ο στενόμακρος διάδρομος που ευρίσκεται στην είσοδο της Ι. Μονής, περικλείεται από τα δεξιά με πανύψηλους βράχους. Αριστερά, υπάρχει σειρά από κελλιά και το Αρχονταρίκι της Ι. Μονής. Προχωρώντας προς το τέλος του διαδρόμου, φθάνει ο επισκέπτης σε μεγάλο σπήλαιο. Δίπλα υπάρχει το Καθολικό της Ι. Μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Το Σαραντάριο Όρος καθαγιάσθηκε από τον Κύριο Ιησού Χριστό, ο οποίος δέχθηκε, ως άνθρωπος, τους πειρασμούς του διαβόλου και τους κατανίκησε με τον Λόγο Του, τη νηστεία και την προσευχή!!!
Η παράδοση αναφέρει ότι, υπήρχε προσκύνημα στον τόπο του πειρασμού από τον 4ο αιώνα μ.Χ., κάτι που αναφέρει και η περίφημος Αιθερία στο οδοιπορικό της. Άλλη παράδοση αναφέρει ότι, οι πατέρες της ερήμου, προσέρχονταν στα σπήλαια του Δούκα που ευρίσκονται στους πρόποδες του Σαρανταρίου, γιά να εκτελέσουν την τεσσαρακονθήμερη νηστεία, μιμούμενοι τον Κύριο. Ο Όσιος Στέφανος ο Θαυματουργός αναφέρεται ότι, ήλθε στα σπήλαια αυτά που ήταν κοντά στη Λαύρα του Αββά Χαρίτωνος, γιά να περάσει την περίοδο της νηστείας, μιμούμενος τον Άγιο Σάββα και τον Άγιο Ευθύμιο. Σημειώνομε ότι, ο Άγιος Σάββας έζησε τον Ε΄ αιώνα και επομένως, το Σαραντάριο Όρος, ήταν ευρέως γνωστό και πριν την εποχή του Αγίου Σάββα, ως «το Όρος του πειρασμού».
Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας, Γεώργιο.