Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΟΠΠΗΣ, ΕΙΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!!

 













Το από αρχαιοτάτων χρόνων Μοναστήρι των Αγίων Αρχαγγέλων, σχεδόν βρέχεται από τα κύματα της Μεσογείου και είναι κτισμένο εις τους πρόποδες του γηλόφου της Ανδρομέδας. Το Μοναστήρι, λόγω της θέσεώς του εις τον κύριο λιμένα της Παλαιστίνης, εις την πόλι της Ιόππης, παρείχε την δυνατότητα φιλοξενίας εις όλους τους προσκυνητές, οι οποίοι κατέφθαναν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, προερχόμενοι από τις Ορθόδοξες Χώρες. Λόγω αυτού του διαχρονικού γεγονότος, το Μοναστήρι των Αρχαγγέλων, διά να ανταποκριθή εις την αποστολή της φιλοξενίας καὶ διευκολύνσεως των προσκυνητών, βελτιώθηκε και καλλωπίσθηκε το 1852.

Εκτός του σκοπού της φιλοξενίας την οποία είχε αναλάβει το Μοναστήρι προς τους Ορθοδόξους ανά την Οικουμένη, επιτελούσε παράλληλα και ένα άλλο σπουδαίο ρόλο. Ήταν το πνευματικό κέντρο της πολυαρίθμου Ορθοδόξου κοινότητος την εποχή εκείνη, η οποία αριθμούσε γύρω στους 35.000 Ορθοδόξους Χριστιανούς! Ξάφνου, όμως, με την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το 1948, έπεσε εν μέρει εις αδράνεια. Επί πλέον, ο περίλαμπρος Ι. Ναός της Μονής των Αρχαγγέλων ο οποίος ήταν, όπως μαρτυρείται, απαραμίλλου κάλλους, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1961, δι’ αγνώστους λόγους, πήρε φωτιά και κατεστράφη ολοσχερώς. Ύστερα από αυτό το καθοριστικό γεγονός, σταδιακά, η Ι.Μονή ερημώθηκε. Το Μοναστήρι εις την κατάσταση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1994, οπότε ξεκινά νέα προσπάθεια ανακαινίσεως Αυτού, από τον ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό.

Η Ιόππη δεν συνδέεται με την ζωή και την δράση του Χριστού, αλλά με τον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος ανέστησε την Αγία Ταβιθά και είδε το Ουράνιο όραμα των καθαρών και ακαθάρτων ζώων, το οποίο τον ωδήγησε να δεχθή εις τους κόλπους της Χριστιανικής κοινότητας και τους ειδωλολάτρες. Σήμερα, εις την Ιόππη, ο προσκυνητής, μπορεί επίσης, να επισκεφθή το Ρωσικό Μοναστήρι του Αγίου Πέτρου αλλά και τον Τάφο της Δικαίας Ταβιθά, της Οποίας το όνομα εις την ελληνική γλώσσα, σημαίνει Δορκάς!

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας, Γεώργιο.

Πηγή κειμένου:jerusalem-patriarchate