Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

«ΟΡΓΙΖΕΣΘΕ ΚΑΙ ΜΗ ΑΜΑΡΤΑΝΕΤΕ» (Ψαλμ. δ' 5)





«Εἶπεν ὁ ἀββᾶς Μακάριος: 
«Ἐάν τινι ἐπιτιμῶν εἰς ὀργήν κινηθῇς,
 ἲδιον πάθος πληροῖς »». 



   Πόση διάκριση χρειάζεται, για να κατανοήσει κάποιος τον εμπνευσμένο αυτό λόγο!!! Ναι, αλλά αυτός ο οποίος τον είπε δεν είναι άλλος από τον Μέγιστο Μακάριο, την τεράστια αυτή προσωπικότητα της Αιγυπτιακής Ερήμου. Την ίδια εποχή έδρασαν στην ίδια περιοχή δύο Προσωπικότητες με το όνομα Μακάριος. Για να τους διακρίνουμε τον ένα τον ονομάζουμε Μακάριο τον Μέγα και τον άλλο Μακάριο τον Αλεξανδρέα. Και οι δύο αναδείχθηκαν, όντως, σε δύο από τις πιο λαμπρές φυσιογνωμίες της Ασκητικής βιωτής.



   Ενίοτε δεν είναι εύκολο να διαχωρίσουμε τα αποφθέγματα του ενός από τα αποφθέγματα του άλλου. Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο!! Είτε λοιπόν ο ένας είτε ο άλλος είπε τον παραπάνω περίφημο λόγο, το νόημα που κρύβεται σε αυτόν, είναι πράγματι αποκάλυψη από τον Θεό!!!
   Ας προσέξουμε, λοιπόν, όταν χρειάζεται με κάπως αυστηρό τρόπο να θέσουμε τα πράγματα στην θέση τους, να μην αλλοιωνόμαστε εσωτερικά εις βάρος του προσώπου προς το οποίο απευθυνόμαστε. Η καρδιά μας να είναι γεμάτη από την ειρήνη του Θεού, την αγάπη και την συμπάθεια για το συγκεκριμένο πρόσωπο, έστω και εάν τα χείλη μας διατυπώνουν μια επίπληξη ή παρατήρηση.


Πηγή: ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, τόμ. 2ος