Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ.


Ο Άγιος Μιχαήλ Επίσκοπος Συνάδων, έφθασε κάποτε σε μία χώρα, που λεγόταν Αρεούς. Σ’ αυτή τη χώρα, είχε πέσει ένα πολύ μεγάλο πλήθος αρουραίων και αφάνιζε κάθε καρπό στους αγρούς και τ’ αμπέλια. Οι κάτοικοι βρίσκονταν σε απόγνωση και δεν ήξεραν τι να κάνουν, πώς ν’ αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό κακό. Κινδύνευαν μάλιστα να πεθάνουν από την πείνα.
Παρεκάλεσαν λοιπόν τον Άγιο, να τους ληπηθή και να προσευχηθή για την σωτηρία τους.
- Να νηστέψετε τρεις ημέρες, τους είπε εκείνος, και να καθαρισθήτε σωματικά και ψυχικά. Κατόπιν, θα σας πω τι να κάνετε, μήπως και ο Φιλάνθρωπος Θεός σας λυπηθή, συγχωρήσει τις αμαρτίες σας και σταματήσει το κακό.

Πέρασαν τρεις ημέρες κι ο Άγιος παρήγγειλε:
- Να συγκεντρωθήτε όλοι στα χωράφια σας και τ’ αμπέλια σας και να ψάλλετε ευλαβικά, με συντριβή καρδίας και ελπίδα προς τον Θεό το: «Κύριε ελέησον».
Πράγματι συγκεντρώθηκαν όλοι και έψαλλαν μαζί το «Κύριε ελέησον», ο δε Άγιος Ιεράρχης γονάτισε, ύψωσε τα χέρια και το βλέμμα στον Ουρανό και προσευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια:
- Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός, ο Ποιητής του σύμπαντος κόσμου, επίβλεψε προς τον λαόν Σου και την κληρονομίαν Σου και μην εγκαταλείπεις τα πλάσματά Σου. Μπορεί να αμάρτησαν ενώπιόν Σου και να παρώργισαν την αγαθότητά Σου, αλλά δεν απομακρύνθηκαν από Εσέ. Μετάβαλε την οργή Σου σε οίκτο και ελέησε τα πλάσματά Σου, ως Αγαθός και Φιλάνθρωπος.
Μόλις ολοκλήρωσε την προσευχή του ο Άγιος, σείσθηκε ο τόπος και τα πλήθη των αρουραίων εξαφανίσθηκαν! Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από αυτό εδόξασαν τον Θεό, που τους έσωσε, και ευχαρίστησαν τον Άγιο Επίσκοπό τους.

Πηγή: ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Άγιος Στέφανος".