Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΟΥ!!











 

Ο Άγιος Ιωσήφ ο Σπηλαιώτης (κατά κόσμον Φραγκίσκος Κόττης), γεννήθηκε στις Λεύκες της Πάρου στις 12 Φεβρουαρίου 1897. Έγινε μοναχός στο Άγιον Όρος το έτος 1921. Ήταν μεγάλος ησυχαστής και ασκητής. Έγινε γέροντας, πατέρας και οδηγός συνοδείας μοναχών. Η κατάταξή του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το έτος 2020! Η μνήμη του τιμάται στις 16 Αυγούστου εκάστου έτους!

Ο Άγιος Ιωσήφ, εκοιμήθη στις 15 Αυγούστου 1959 (μέ το παλαιό ημερολόγιο), στη Νέα Σκήτη του Άθωνος, στην ιερά καλύβη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου! Η υγεία Του τότε, είχε κλονισθή από τους υπερανθρώπους αγώνες και την υπέρμετρη άσκησή Του, με αποτέλεσμα να πάθη καρδιακή ανεπάρκεια. Έναν μήνα πριν την κοίμησή Του, είχε πληροφορηθή τον ακριβή χρόνο εκδημίας Του από την Ιδία την Υπεραγία Θεοτόκο! Στις 14 προς 15 Αυγούστου λοιπόν (με το παλαιό ημερολόγιο, που ακολουθεί ολο το Άγιον Όρος), παρακολούθησε την ιερή αγρυπνία προς τιμήν της Παναγίας μας, μετέλαβε τα Άχραντα Μυστήρια και μετά το τέλος της Ακολουθίας τις πρωϊνές ώρες, εκοιμήθη.

Ο τάφος του ευρίσκεται σε Εκκλησάκι στην Νέα Σκήτη Αγίου Όρους, κοντά στον Πύργο της Σκήτης. Έχει γίνει ανακομιδή των Αγίων Λειψάνων Του και η Τίμια Κάρα Του, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα των Η.Π.Α.!!

 

Ευχαριστούμε γιά τις φωτογραφίες τον Γεώργιο.