Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ!!

 

        << «Θα σου δείξω εγώ πώς να προσεύχεσαι, και μου λες αν μπορείς ή όχι».
        Ακούμπησε το εργόχειρό Του δίπλα, σηκώθηκε, τίναξε τα ξυλαράκια απ’ την ποδιά Του, και ψηλός, λευκογένειος, ιεροπρεπής πλησίασε τον νιπτήρα λέγοντας:
        «Είναι πρωΐ και σηκώθηκες από τον ύπνο», άνοιξε ο Γέροντας το νερό και άρχισε με απλές κινήσεις να πλένει τα χέρια και το πρόσωπό Του επαναλαμβάνοντας γλυκά και παρακλητικά: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με»! Πλησίασε την πετσέτα και σκουπίσθηκε συνεχίζοντας και την ευχή. Μετά στράφηκε με το φωτεινό Του πρόσωπο στον νέο και τον ερώτησε:
        «Αυτό…, μπορείς να το κάνεις;».
        «Ε, μπορώ, Γέροντα», ωμολόγησε αφωπλισμένος εκείνος.
        «Πρόσεχε, όμως», συνέχισε ο Γέροντας, «θα το κάνεις κάθε μέρα. Όχι μιά ναί, μιά όχι. Διότι, όπως γράφει ο Αββάς Ισαάκ ο Σύρος, “μεγάλη η δύναμις της μικράς πολιτείας της αεί γινομένης” (Έχει μεγάλη δύναμη η μικρή προσπάθεια, που γίνεται όμως πάντοτε. Αββά Ισαάκ, Λόγος 73)».
        «Και κάτι ακόμη», πρόσθεσε ο Γέροντας, αφού ξανακάθησε στο εργόχειρο κι ετοιμαζόταν ν’ αρχίσει την εργασία του: «Στην αίθουσα που δικάζεις, υπάρχει κάποια εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας;».
        «Ναί, υπάρχει Γέροντα».
        «Λοιπόν, πριν αρχίσεις να δικάζεις, θα στραφείς και θα πεις: “Χριστέ μου, φώτισέ με να μην αδικήσω κάποιον απ’ αυτούς τους ανθρώπους”»!!
        Και σε άλλους, όμως, που προφασίζονταν οικογενειακά βάρη, πολλές ασχολίες και άλλα, έλεγε επανειλημμένως: «Εάν εγώ μέσα στην ησυχία των Κατουνακίων λέω εκατό ευχές την ημέρα και εσείς μέσα στην τύρβη της πόλεως και τις υποχρεώσεις της εργασίας και της οικογένειας λέτε τρεις ευχές, είμασθε ίσα»!!
        Τον ερωτούσαμε, μήπως είναι πολύ λίγη αυτή η προσευχή, ακόμη και γιά τους κοσμικούς. Και μας έλεγε περίπου τα εξής:
        «Εάν ο άνθρωπος συνηθίσει να λέει κάθε μέρα, έστω από λίγο, όσο μπορεί, αλλά κάθε μέρα την ευχή, η καρδιά του σιγά-σιγά γλυκαίνεται και περιμένει πότε θα έλθη εκείνη η ώρα. Και όταν γλυκαθή η καρδιά, από μόνος του κανείς ζητάει περισσότερο!!» >>!!         
                                                                                                               
 Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης.