Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ.


 

        << Αν ζητούμε κάτι από τον Θεόν, χωρίς να θυσιάζωμε και κάτι, δεν έχει αξία. Αν κάθωμαι και λέω: «Θεέ μου, Σε παρακαλώ, κάνε καλά τον τάδε άρρωστο», χωρίς να κάνω κάποια θυσία, είναι σαν να λέω απλώς καλά λόγια. Ο Χριστός, να δει την αγάπη μου, την θυσία μου και τότε θα εκπληρώσει το αίτημά μου, αν βέβαια αυτό είναι γιά το πνευματικό καλό του άλλου!
        Γι’ αυτό, όταν οι άνθρωποι σας ζητούν να προσευχηθήτε γιά κάποιον άρρωστο, να τους λέτε να προσευχηθούν και αυτοί ή τουλάχιστον, να αγωνισθούν να κόψουν τα κουσούρια τους.
        Μερικοί άνθρωποι έρχονται και μου λένε: «Κάνε με καλά, έμαθα ότι μπορείς να με βοηθήσεις». Θέλουν όμως να βοηθηθούν, χωρίς οι ίδιοι να καταβάλλουν καθόλου προσπάθεια. Λες λ.χ. στον άλλον: «Μην τρως γλυκά, κάνε αυτήν την θυσία, γιά να σε βοηθήσει ο Θεός». Και σου λένε: «Γιατί; Δεν μπορεί να με κάνει καλά ο Θεός;»
        Εδώ δεν κάνουν μιά θυσία γιά τον εαυτό τους, πόσο μάλλον να θυσιασθούν γιά τον άλλον... Άλλος δεν τρώει γλυκά, γιά να βοηθήσει ο Χριστός όσους πάσχουν από διαβήτη ή δεν κοιμάται, γιά να δώσει λίγο ύπνο ο Χριστός σε αυτούς που πάσχουν από αϋπνίες! Έτσι συγγενεύει ο άνθρωπος με τον Θεόν! Τότε ο Θεός δίνει την Χάρη Του! Εγώ, όταν μου λέει κάποιος πως δεν μπορεί να προσευχηθή γιά κάποιον δικό του που είναι άρρωστος, του λέω να κάνει και αυτός μιά θυσία γιά τον άρρωστο. Συνήθως, του λέω να κάνει κάτι, που θα είναι καλό και γιά την δική του υγεία!
        Ήλθε κάποτε από την Γερμανία στο Καλύβι ένας πατέρας, που το κοριτσάκι του είχε αρχίσει να παραλύει. Οι γιατροί το είχαν ξεγράψει. Ήταν ο καϋμένος τελείως απελπισμένος.
        «Κάνε και εσύ μιά θυσία, του είπα, γιά την υγεία του παιδιού σου. Να κάνεις μετάνοιες δεν μπορείς, να προσευχηθής δεν μπορείς, εντάξει. Πόσα τσιγάρα καπνίζεις την ημέρα;».
        «Τεσσεράμισι κουτιά», μου λέει.
        «Να καπνίζεις ένα κουτί, του λέω, και τα χρήματα που θα έδινες γιά τα υπόλοιπα, να τα δίνεις σε κανέναν φτωχό»!
        «Να γίνει, Πάτερ, καλά το παιδί μου», λέει «και εγώ θα το κόψω το τσιγάρο».
        «Ε, τότε δεν θα έχει αξία, τώρα πρέπει να το κόψεις. Πέταξέ το τό τσιγάρο», του λέω. «Δεν αγαπάς το παιδί σου;».
        «Εγώ δεν αγαπώ το παιδί μου; Από τον πέμπτο όροφο πετιέμαι κάτω γιά την αγάπη του παιδιού μου», μου λέει.
        «Εγώ δεν σου λέω να πεταχθής από τον πέμπτο όροφο κάτω, θα αφήσεις το παιδί σου στον δρόμο και εσύ θα χάσεις την ψυχή σου. Εγώ σου λέω να κάνεις κάτι εύκολο. Να, πέταξε τώρα τα τσιγάρα!».
        Με κανέναν τρόπο δεν ήθελε να τα πετάξει. Και τελικά έφυγε έτσι και έκλαιγε. Πώς να βοηθηθή αυτός ο άνθρωπος; Ενώ όσοι ακούνε βοηθούνται! >>!!!

  Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης