Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ – ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Νο5/7





     

        Η Ιερά Μονή, ευρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Μονοδένδρι, κτισμένη σε πλάτωμα το οποίο ανοίγεται επάνω από το φαράγγι του Βίκου. Το Καθολικό είναι ένας μονόχωρος ξυλόστεγος Ναός μικρών διαστάσεων. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή επάνω από την θύρα εισόδου στο δυτικό τοίχο, ο Ναός χτίσθηκε στα 1414. Νεώτερη κατασκευή θεωρείται ο νότιος τοίχος του Καθολικού, ο οποίος ανακατασκευάσθηκε κατά τον 17ο αιώνα. Κτήτορας της Μονής ήταν ο Βοεβόδας Μιχαήλ Θεριανός. Στην επιγραφή ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στον Δεσπότη (ηγεμόνα) των Ιωαννίνων Κάρολο Α΄ Τόκκο, ο οποίος διοικούσε την Ήπειρο με έδρα τα Ιωάννινα, από το 1411-1429.
        Οι τοιχογραφίες, οι οποίες είναι από τα λίγα σωζόμενα σύνολα του πρώιμου 15ου αιώνα στην Ήπειρο, καλύπτουν τον ανατολικό, βόρειο και δυτικό τοίχο του Καθολικού.
        Από το Μοναστηριακό συγκρότημα, εκτός του Καθολικού, σώζονται, ο περίβολος, το ηγουμενείο, τα κελιά και βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, χαγάτια, πηγάδι, αλώνια), τα οποία χρονολογούνται από την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, αλλά έχουν επισκευασθή στους νεωτέρους χρόνους.
        Από τον χώρο του Μοναστηριού ξεκινάει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στο λεγόμενο «Ασκηταριό» ή «σπιτάκια», μία μεγάλη σειρά φυσικών ανοιγμάτων στον βράχο, όπου ασκήτευαν κατά διαστήματα οι μοναχοί ή κατέφευγαν σε περίπτωση κινδύνου.

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.

Πηγή κειμένου: izagori.gr