Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ!










 

 

Η «Μητρόπολη» του Μυστρά, επίσης γνωστή ως Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, είναι βυζαντινή Εκκλησία στο Μυστρά. Αποτελούσε Καθεδρικό Ναό ή Επισκοπική έδρα τής Καστροπολιτείας.

Ο Ιερός Ναός ανεγέρθηκε περί το 1280, γεγονός το οποίο τον καθιστά ως την πλέον παλαιότερη Εκκλησία της Καστροπολιτείας, ενώ εντολέας της κατασκευής της ήταν ο επίσκοπος Ευγένιος. Κατά την περίοδο 1291 - 1292, ο Ναός υπέστη βελτιωτικές εργασίες υπό τον επίσκοπο Νικηφόρο Μοσχόπουλο, ενώ έλαβε τη σημερινή μορφή του κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα υπό τον επίσκοπο Ματθαίο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο ύστατος Βυζαντινός Αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, στέφθηκε Βασιλεύς εντός της συγκεκριμένης Εκκλησίας το 1449. Έπειτα από την ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας, κατά τις απαρχές του 19ου αιώνα, ο συγκεκριμένος Ναός αποτέλεσε την επισκοπική έδρα του επισκόπου Λακωνίας.

Ο Ναός είναι μικτού αρχιτεκτονικού ρυθμού, γεγονός το οποίο αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των Εκκλησιών της Καστροπολιτείας του Μυστρά, πιό συγκεκριμένα Βασιλική στο κάτω τμήμα του και πεντάκλιτη στο άνω τμήμα του. Είναι διακοσμημένος με γλυπτές αναπαραστάσεις και τοιχογραφίες.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, κτίσθηκε ο προαύλιος χώρος στα βόρεια της Εκκλησίας, ενώ διώροφα κτίρια ανεγέρθηκαν ως κατοικία του τοπικού Επισκόπου.

Σήμερα, τα τελευταία αυτά κτίρια, στεγάζουν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μυστρά.

 

Πηγή φωτογραφιών και video: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.

Πηγή κειμένου: el.wikipedia