Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Ο ΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΡΙ.


     Ο Όσιος Κοσμάς γεννήθηκε στην Βουλγαρία από γονείς ευσεβείς και ευγενείς, οι όποιοι τον ανέθρεψαν σωστά και του έμαθαν, εκτός από την μητρική του γλώσσα, και την ελληνική. 
     Από νωρίς ένοιωσε τον πόθο να γίνει μοναχός, και γι' αυτό έφυγε κρυφά από την πατρίδα του και πήγε στο Άγιον Όρος. 
     Μια ημέρα, που ήταν άρρωστος, επιθύμησε, ως άνθρωπος κι αυτός, να φάει ψάρι και ευθύς  - ω! του θαύματος -  βλέπει έναν αετό να πετάει από επάνω του, κρατώντας ένα μεγάλο ψάρι. 
     Το ψάρι αυτό άνηκε σ' έναν άλλο μοναχό, που ασκήτευε εκεί κοντά, ονόματι Χριστοφόρο. Ήταν κι εκείνος άρρωστος και είχε παραγγείλει σε κάποιον να του φέρει ένα ψάρι να φάει. Την ώρα όμως που το έπλενε, πέρασε ο αετός και του το πήρε μέσα από τα χέρια. 
     Ο Όσιος Κοσμάς, μόλις ο αετός πέταξε το ψάρι μπροστά στα πόδια του, ευχαρίστησε τον Θεό με όλη του την καρδιά. Μετά το έψησε και, εκεί που ετοιμαζόταν να το φάει, άκουσε μια φωνή να του λέει: «Φύλαξε το μερίδιο του Χριστοφόρου, γιατί αυτός φρόντισε για το ψάρι». 
     Ο Χριστοφόρος πάλι έφθασε γρήγορα στο κελί του Οσίου Κοσμά και χτύπησε την πόρτα. «Έλα μέσα, σε περιμένω για να φας το μερίδιό σου από το ψάρι πού φρόντισες», του απήντησε από μέσα ο Όσιος. 
    Τότε ο π. Χριστοφόρος θαύμασε και ζήτησε να μάθει καταλεπτώς όλη την αλήθεια.



Πηγή: ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΟΣΜΑ 
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Αγιος Στέφανος"