Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!! – ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 






Ο Άγιος Γεώργιος, γεννήθηκε το 1808 μ.Χ. στο χωριό Τζούρχλι  της επαρχίας Γρεβενών (σήμερα φέρει την ονομασία Άγιος Γεώργιος), από γονείς πτωχούς γεωργούς, τον Κωνσταντίνο και τη Βασίλω. Ο Γεώργιος, επειδή οι γονείς του ήταν πτωχοί, παρέμεινε αγράμματος. Ορφάνεψε σε παιδική ηλικία και επήγε στα Ιωάννινα, όπου έγινε ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν πασά, στον οποίο και παρέμεινε γιά οκτώ χρόνια.

Κατά τον Οκτώβριο του 1836 μ.Χ. συκοφαντήθηκε από κάποιους Τούρκους, εχθρούς του, ότι δήθεν, προηγουμένως εξισλαμίσθηκε και κατόπιν επανήλθε στη Χριστιανική Πίστη. Μπροστά στον Κριτή ο Γεώργιος απολογήθηκε με θάρρος και απέδειξε ότι ποτέ δεν έγινε αρνησίθρησκος. Έτσι, αφού ευρέθηκε και απερίτμητος τον άφησαν ελεύθερο.

Αργότερα επήρε γιά σύζυγο του την Ελένη και στις 30 Δεκεμβρίου του 1837 μ.Χ. εγεννήθη το παιδί τους, που 8 μέρες μετά, στις 7 Ιανουαρίου, εορτή του Προδρόμου, βαπτίσθηκε και, λόγω της ημέρας, έλαβε το όνομα Ιωάννης.

Στην συνέχεια, ο Γεώργιος, προσλήφθηκε ιπποκόμος του μουσελίμη Φιλιατών και επήγε στην πόλη αυτή. Κατόπιν, με άδεια του αφέντη του, ήλθε στα Ιωάννινα γιά δικές του υποθέσεις, όπου την 12η Ιανουαρίου 1838 μ.Χ., ημέρα Τετάρτη, κάποιος Οθωμανός τον συκοφάντησε ότι δήθεν ήταν προηγουμένως Τούρκος και ξανάγινε Χριστιανός. Έτσι συνελήφθη, φυλακίσθηκε και με τη βία οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον αλλαξοπιστήσουν. Ο Γεώργιος όμως, παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας τον Χριστό. Μάταια Λαός και Κλήρος προσπαθούσαν να τον πείσουν να δραπετεύσει από τη φυλακή. Τρείς φορές οδηγήθηκε στον Κριτή, και τις τρείς φορές ωμολόγησε την πίστη του!

Έτσι τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838 μ.Χ., ο Γεώργιος απαγχονίσθηκε στην αγορά των Ιωαννίνων. Τρεις ημέρες έμεινε κρεμασμένος στην αγχόνη και στο διάστημα αυτό, κάθε βράδυ ένα Ουράνιο Φως έλαμπε στο κεφάλι του. Από την ώρα δε εκείνη, συνέβησαν πολλά και μεγάλα θαύματα στην πόλη των Ιωαννίνων! Πλήθος παραλύτων και πασχόντων από ποικίλες ασθένειες, προστρέχοντας στον Άγιο, λάμβαναν τη θεραπεία τους! Ακόμη και μιά Τουρκάλα, άρπαξε την κάλτσα από το πόδι του Αγίου και έτρεξε σε μία άλλη άρρωστη Τουρκάλα, η οποία και εθεραπεύθηκε αμέσως! Γι’ αυτό και στις εικόνες, ο Άγιος εικονίζεται κρεμασμένος και φορώντας κάλτσα μόνο στο ένα πόδι. Η πρώτη μάλιστα εικόνα του, φιλοτεχνήθηκε 13 μόλις ημέρες μετά το μαρτύριό του! Εν συνεχεία, το Άγιο Λείψανο Του, δωρήθηκε από τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ και ετάφη με τιμές, δίπλα στο Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου.

 Ο Ναός του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου, ευρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, επί της Πλατείας Πάργης. Είναι Σταυροειδής Βασιλική με τρούλο και καταλαμβάνει έκταση 250 τετραγωνικών μέτρων. Εθεμελιώθη την 7η Αυγούστου 1960.

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.

Πηγή κειμένου: www.saint.gr