Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

«Ο ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ» (Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης)!!

             << Ο υποτακτικός είναι “βασιλιάς!!”, δεν ελέγχεται…

Ξέρετε πώς ήμουνα τότε, όταν ήμουν υποτακτικός;

Ήμουν αετός!

Ο υποτακτικός δεν έχει λογοθέσιο, δεν έχει τελώνια, διότι έχει το μητρώο του λευκό! Δεν μπορούν να σε πιάσουν οι δαίμονες, εννοώ, όταν κάνεις υπακοή.

Μας είπε και ένα λόγο ο Γέροντας:

«Αν δεν γίνεις καλός υποτακτικός, καλλίτερα να μη γινόσουνα καλόγερος»! Βαρύς ο λόγος, αλλά την αλήθεια λέει.

Ο Άγιος Δοσίθεος πόσα χρόνια έκανε υπακοή; Ή τρία ή τέσσερα χρόνια. Αλλά τί υποτακτικός ήτανε! Και αγίασε! Και όταν ζήτησε από τον Μέγα Βαρσανούφιο: «Γέροντα, απόλυσέ με, δεν μπορώ» (πέθανε φθισικός), του λέει: «Ύπαγε, τέκνον, εν ειρήνη, παράστηθι τη Αγία Τριάδι και πρέσβευε υπέρ ημών». Το άκουσαν οι άλλοι γεροντάδες και λένε: «Καλά τί έκανε αυτός; Αυτός στη μισή Ακολουθία ερχότανε…». Και όταν κατόπιν πήγε ένας άλλος Άγιος γέροντας, σ᾿ αυτό το Μοναστήρι του Αγίου Σερίδου και παρεκάλεσε τον Θεόν να δείξει τους Αγίους Του, οι οποίοι και αγίασαν σε αυτή τη Μονή, τους είδε, όλους!!

«Μα είδα, Πατέρες και έναν νεώτερο», είπε.

«Πώς ονομάζεται αυτός ο νέος;», ερώτησαν οι πατέρες τον σοφό γέροντα.

«Δεν ξέρω, δεν τον ερώτησα», απάντησε ο γέροντας.

«Περίγραψε μας τα χαρακτηριστικά του».

Και ο γέροντας απάντησε με ακρίβεια: «Έτσι και έτσι και…»

«Α! Ο Δοσίθεος είναι!» φώναξαν οι πατέρες!

Βλέπετε λοιπόν;  Αλλά τί υπακοή έκανε αυτός ο άνθρωπος!

Ο υποτακτικός δεν φοβάται τον Θεόν. Όχι ότι είναι αθεόφοβος. Όχι. Αλλά, διότι, «Η πολλή αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α´Ιωάνν.Δ’18΄)!!!

Παλαιά ο πάτερ-Μ., ήλθε στο σπίτι μας και έκτισε ένα μικρό τοιχάκι από τούβλα, και μετά φύσηξε ένας πολύ δυνατός αέρας. Ξαναήλθε αργότερα στο σπίτι μας και, δεν ξέρω, ηθέλησε να χαριεντισθή με εμένα. Και μου λέει:

«Πώς αυτό το ντουβάρι δεν έπεσε;»

Του λέω τότε: «Να σου πω. Όταν έφυγες εσύ, επήγα εγώ και το ευλόγησα και είπα: “Η ευχή του Γέροντός του να το στερεώσει”, και αυτό το στερέωσε»!

Όταν ο πάτερ-Μ. άκουσε το όνομα του Γέροντά του, άστραψε το πρόσωπό του, έλαμψε. Και λέω, όντως αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικοί υποτακτικοί.

Αυτός ο οποίος κάνει υπακοή, αυτός βραβεύεται, αυτός αμείβεται, αυτός στεφανώνεται. Και ο πρώτος (ο εντελλόμενος) βέβαια, αλλά περισσότερο ο υποτακτικός. Διότι ο υποτακτικός είναι ο ίδιος ο Χριστός, με την έννοια ότι, μιμείται τον Χριστόν!!>>!!

 

 

 Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης

(1912-1998)