Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!!!


 

Ο άνθρωπος είναι σε όλα αχόρταγος. Θέλει να απολαύσει πολλά, χωρίς να μπορεί να τα προφθάσει όλα. Και γι’ αυτό βασανίζεται. Όποιος, όμως, φθάσει σε μία κατάσταση, που να ευχαριστιέται με τα λίγα, και να μη θέλει πολλά, έστω και κι αν μπορεί να τα αποκτήσει, εκείνος είναι ευτυχισμένος.

Οι άνθρωποι, δεν βρίσκουν πουθενά ευτυχία, γιατί επιχειρούν να ζήσουν χωρίς τον εαυτό τους. Αλλά όποιος χάσει τον εαυτό του, έχει χάσει την ευτυχία. Ευτυχία δεν είναι το ζάλισμα, που δίνουν οι πολυμέριμνες ηδονές και απολαύσεις, αλλά η ειρήνη της ψυχής και η σιωπηλή αγαλλίαση της καρδιάς! Γι’ αυτό είπε ο Χριστός: «Οὐκ ἔρχεται ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ μετὰ παρατηρήσεως, οὐδὲ ἐροῦσιν ἰδοὺ ὧδε ἢ ἰδοὺ ἐκεῖ· ἰδοὺ γὰρ ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἐντὸς ὑμῶν ἐστιν» (Λουκ.ΙΖ’21’)!!!

Ξέρω καλά, τί είναι η ζωή που ζούνε οι λεγόμενοι κοσμικοί άνθρωποι. Οι άνθρωποι, δηλαδή, που διασκεδάζουνε, που ταξιδεύουνε, που ξεγελιούνται με λογής-λογής θεάματα, με ασημαντολογίες, με σκάνδαλα, με τις διάφορες ματαιότητες... Όλα αυτά, από μακριά φαντάζουνε γιά κάποιο πράγμα σπουδαία και ζηλευτά. Από κοντά, όμως, απορείς γιά την φτώχεια που έχουνε, και το πόσο κούφιοι είναι οι άνθρωποι που ξεγελιούνται με αυτά τα γιατροσόφια της ευτυχίας.

Βλέπεις δυστυχισμένους ανθρώπους, που κάνουνε τον ευτυχισμένο... Κατάδικους, που κάνουνε τον ελεύθερο... Άδειοι από κάθε ουσία... Τρισδυστυχισμένοι... Πεθαμένη η ψυχή τους... Και γι' αυτό ανύπαρκτη και η «ευτυχία» τους... Τελείως αποξενωμένοι από την Βασιλεία του Θεού...

Αλλά πώς να γίνει ψωμί, σαν δεν υπάρχει προζύμι;;; Και πώς να μην είναι όλα άνοστα, αφού δεν υπάρχει αλάτι;

Μη φοβάσαι, αδελφέ μου, να μείνεις μοναχός με τον εαυτό σου!

Μην καταγίνεσαι ολοένα με χίλια πράγματα, γιά να Τόν ξεχάσεις!

Όποιος έχασε τον εαυτό του, κάθεται με ίσκιους και με φαντάσματα, μέσα στην έρημό του θανάτου! Αγάπησε τον Χριστό και το Ευαγγέλιο, περισσότερο από τις πεθαμένες σοφίες των ανθρώπων, περισσότερο, από κάθε τιμή και δόξα ετούτου του κόσμου!

Και μοναχά τότε, θα χαίρεσαι σε κάθε ώρα της ζωής σου! Κανένας δρόμος δεν βγάζει στην ειρήνη της καρδιάς, παρά μόνο ο Χριστός, που σε καλεί πονετικά και που σου λέγει: «Εγώ ειμί η οδός»!!!

 Φώτης Κόντογλου (1895-1965).

Εκοιμήθη 13/07/2023

Ο δρόμος της ευτυχίας. Από την Συλλογή: Μυστικά άνθη.