Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Η ΤΙΜΙΑ ΑΛΥΣΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ!!









 

Η προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου, εορτάζεται στις 16 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή μάς υπενθυμίζει η Εκκλησία μας ότι, με Αυτή την Αλυσίδα, τον Απόστόλο Πέτρο έδεσε και  έριξε στην φυλακή ο τετράρχης Ηρώδης, σύμφωνα με την εξιστόρηση του Ευαγγελιστή Λουκά στις "Πράξεις των Αποστόλων" (12ο κεφάλαιο "των Πράξεων").

Ο Ηρώδης, λοιπόν, συνέλαβε τον Απόστολο Πέτρο κατά τις ημέρες της εορτής των αζύμων. Και όταν τον έπιασε, τον έβαλε αλυσοδεμένο στην φυλακή. Τη νύκτα, πριν την ημέρα κατά την οποία ο Ηρώδης έμελλε να τον εκτελέσει ενώπιον του Λαού, ο Απόστολος Πέτρος κοιμόταν μεταξύ δύο στρατιωτών και φρουροί φύλαγαν μπροστά στο κελλί του. Ξαφνικά, ήλθε Άγγελος Κυρίου και έλαμψε φως σ’ αυτό το κελλί της φυλακής!! Αφού εκτύπησε την πλευρά του Πέτρου, τον ξύπνησε και του είπε: «Σήκω γρήγορα». Και έπεσε η αλυσίδα από τα χέρια Του!!

Κάποιοι, ευσεβείς Χριστιανοί, διεφύλαξαν αυτή την Αλυσίδα, η Οποία αρχικά μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εναποτέθηκε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Πέτρου. Αργότερα, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος την δώρισε στην Αυτοκράτειρα Ευδοξία (422-462), η οποία με τη σειρά της, την χάρισε στον Πάπα της Ρώμης Λέοντα τον Α'. Σήμερα, η Αλυσίδα του Αποστόλου Πέτρου, ευρίσκεται στη Ρώμη και είναι τοποθετημένη στην Κειμηλιοθήκη ενός Ναού, που είναι αφιερωμένος στόν Απόστολο Πέτρο και ονομάζεται: «San Pietro in Vincoli»!!

 

Ευχαριστούμε γιά τις φωτογραφίες τον Γεώργιο.