Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ω ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΝΗΣΤΕΙΑ!!!



«Εἶπεν ἡ μακαρία Συγκλητική: «Ὣσπερ τά ἰοβόλα θηρία 
τά δριμύτερα τῶν φαρμάκων ἀπελαύνει, οὓτω καί  λογισμόν 
 πονηρόν εὐχή μετά νηστείας ἐκδιώκει»».



   Η μεγάλη Αμμάς του γυναικείου Μοναχισμού, η Οσία Συγκλητική, δεν υστερεί σε τίποτα από πλευράς Θείου Φωτισμού, από τους Μεγάλους Πατέρες της Ερήμου.
   Πλείστα όσα περιστατικά από την ζωή της, αλλά και σοφούς λόγους της έχει διασώσει ο Μέγας Αθανάσιος, που είναι ο συγγραφέας του βίου της. Στο θησαυροφυλάκιο των εμπνευσμένων ρήσεών της ανήκει και το παραπάνω απόφθεγμα, το οποίο αποτελεί καταστάλαγμα της πολύτιμης εμπειρίας της. 
  Πράγματι, ποιος καλύτερος συνδυασμός υπάρχει από την προσευχή με την ευλογημένη νηστεία;; Με αυτόν τον τρόπο και από καθαρή και ταπεινή καρδιά όταν απευθύνεται οποιοσδήποτε στον Θεό είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην εισακουστεί. 


  Η Οσία Συγκλητική έζησε στην Αλεξάνδρεια κατά τον 4ο αιώνα. Ήταν από πολύ πλούσια και αρχοντική οικογένεια. Μετά τον θάνατο των γονιών της μοίρασε τα υπάρχοντα της στους φτωχούς και έγινε Μοναχή. Ασκήτεψε σε ένα συγγενικό κτήμα έξω από την Αλεξάνδρεια. Σιγά-σιγά, η βαθειά της πνευματικότητα έγινε γνωστή και άρχισαν να συρρέουν κοντά της πολλές νέες κυρίως γυναίκες για να ωφεληθούν από τα λόγια και κυρίως από το παράδειγμα της. Προς το τέλος της ζωής της , προσβλήθηκε από μια βαριά ασθένεια, με αποτέλεσμα να σαπίζουν οι σάρκες της και μάλιστα στο πρόσωπο της. Οι πόνοι της ήταν αφόρητοι, αλλά η υπομονή της ήταν κυριολεκτικά «Ιώβεια»!!

  Κυρίως, μέσα από την ασθένεια της αναδείχθηκε σε μεγάλη και φωτισμένη «Αμμά» (δηλαδή, περίφημη πνευματική μητέρα). Εκοιμήθει σε ηλικία 80 ετών αφού προείδε και την ημέρα αλλά και την ώρα της εκδημίας της. Συγγραφέας του βίου της φέρεται ότι είναι ο Μέγας Αθανάσιος. Η Μνήμη της εορτάζεται στις 5 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, τόμ. 2ος