Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

ΛΟΓΙΑ ΣΟΦΑ ΚΑΙ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΑ



Ένας από τους μεγαλύτερους Νηπτικούς Πατέρες της παλαιάς εποχής είναι ο Όσιος Ποιμένας, που εορτάζεται στις 27 Αυγούστου. Πολλά αποφθέγματα και ιστορίες έχουν διασωθεί από αυτόν τον μεγάλο φωστήρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, κάποια από τα οποία, Θεού Θέλοντος, θα χρησιμοποιήσουμε και εμείς  προς πνευματικό όφελος όλων μας, τις άγιες αυτές ημέρες της Μ.Τεσσαρακοστής. Ένα από αυτά, αποτελεί απάντηση σε κάποιον που τον ρώτησε τι είναι η πραγματική μετάνοια και ο σοφός Γέροντας απάντησε:

«τό μή τοῦ λοιποῦ ποιῆσαι τήν ἁμαρτίαν».

Αυτό απλά σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση ότι, ο άνθρωπος που πραγματικά πόνεσε για μια βαριά αμαρτία που διέπραξε, είναι αποφασισμένος επειδή αισθάνεται βαθειά θλίψη που ελύπησε τον Θεό και ειλικρινή συνειδησιακό έλεγχο, να μην την επαναλάβει ποτέ.  


      Ο Όσιος Ποιμήν, γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σε ηλικία 15 ετών προσήλθε σ’ ένα Μοναστήρι στην περιοχή της περίφημης Αιγυπτιακής Σκήτης, όπου εμόναζαν έξι κατά σάρκα αδέλφιά του. Ο πρωτότοκος ονομαζόταν Ανούβ.
Πολλά στοιχεία για την ζωή του δεν γνωρίζουμε. Αναφέρεται, όμως, με πολύ σεβασμό από όλους τους συγχρόνους του και τους μεταγενεστέρους Μεγάλους Πατέρες της Ερήμου.
Σ’ αυτόν αποδίδονται πάρα πολλά αποφθέγματα και φωτισμένες διδασκαλίες, που περιέχονται στα παλαιά Γεροντικά της Εκκλησίας μας.

Με την επιδρομή των βαρβάρων στην Σκήτη το 407μ.Χ., αναγκάζονται και οι επτά αδελφοί να φύγουν και να πάνε στην Τερεμούθη της Αιγύπτου, μια περιοχή στο δυτικό βραχίονα του Νείλου ποταμού.    
Γνωρίζουμε ότι, ο Όσιος Ποιμένας, εκοιμήθη μετά από τον Μ.Αρσένιο, δηλαδή, μετά το 449 μ.Χ..
Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Αυγούστου.
   
Πηγή: ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ τόμ.Α’