Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΕΠΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΗ.

Η Αγία Σεβαστιανή γεννήθηκε στην Μαρκιανούπολη (αρχαία πόλη της Βορείου Θράκης που ανήκει σήμερα στην Βουλγαρία) στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού. Την διέβαλαν στον εκεί ηγεμόνα Σέργιο, επειδή κήρυττε τον Χριστιανισμό, κι αυτός την υπέβαλε σε πολλά και μεγάλα μαρτύρια.

Την χτύπησαν με μολύβδινα σφαιρίδια και την έκλεισαν στην φυλακή. Την έριξαν σ΄ ένα καμίνι απ’ όπου την έβγαλαν μετά από αρκετές ώρες χωρίς καθόλου να έχει βλαφθεί. Την κρέμασαν σ’ ένα ξύλο, το οποίο έμοιαζε με μάγγανο, αλλά ενώ αυτό καταξέσχιζε το σώμα της, οι πληγές της ανέδιδαν ευωδία μύρου. Μετά την έριξαν στα άγρια θηρία.
Ένα μεγάλο λιοντάρι την πλησίασε και με ανθρώπινη φωνή άρχισε να επαινεί την Αγία και να την μακαρίζει, ενώ κατηγορούσε τους άπιστους βασανιστές της. Εκείνοι τρόμαξαν μ’ αυτά που αντίκρυσαν και άκουγαν και μετά άφησαν κατά της Μάρτυρος μία τρομερή και πεινασμένη λέαινα. Κι αυτή όμως δεν πείραξε καθόλου την Αγία, αλλά την πλησίασε και άρχισε να γλύφει τις πληγές της. Ύστερα και τα δύο θηρία στάθηκαν πλάι στην Μάρτυρα: το αρσενικό δεξιά και το θηλυκό αριστερά της, με το κεφάλι κατεβασμένο, σαν σε ένδειξη σεβασμού. Τέλος, την αποκεφάλισαν και – ω του θαύματος – «αντί να ρεύση αίμα, έβλυσε γάλα». Ο ασεβής ηγεμόνας διέταξε τότε να βάλουν το σώμα της και το κεφάλι της μέσα σ’ ένα σάκο, μαζί με τριακόσιες λίτρες μολύβι, και να το ρίξουν στην θάλασσα. Άγγελος Κυρίου, όμως, έφερε πάλι πίσω το άγιο λείψανο. Μια ευσεβής κυρία της Συγκλήτου, μόλις το έμαθε, πήγε και παρέλαβε το λείψανο της Αγίας και, αφού το άλειψε πρώτα με μύρα, μετά το έθαψε.

Πηγή: ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Άγιος Στέφανος".