Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

«ΟΣΟ ΑΡΓΕΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΣ»!!!


Από τα αγαπημένα θέματα του Αγίου Πορφυρίου ήταν αυτά που αφορούσαν την οικογενειακή και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Γύρω απ' αυτά τα θέματα, δεν παρέλειπε να συμβουλεύει τους επισκέπτες του, απλά, κατανοητά και με διακριτικό πάντοτε τρόπο!!

Κάποια κυρία, σύζυγος αναπήρου ιατρού, ήταν απελπισμένη γιατί ο άνδρας της είχε αποκτήσει πολύ κακές συνήθειες.  Όταν τελείωνε την εργασία του, έφευγε από το Νοσοκομείο, πήγαινε στο καφενείο και γύριζε στο σπίτι του μετά τα μεσάνυχτα, αφήνοντας ολόκληρη την ημέρα μόνους, και την γυναίκα του και τα παιδιά του, που σχεδόν δεν τον έβλεπαν. Η γυναίκα διαμαρτυρόταν και του κακομιλούσε, κι εκείνος αντί να συμμορφώνεται, γύριζε στο σπίτι του ακόμη πιο αργά.
      Η κυρία αυτή δεν ήξερε πια τι να κάνει. Έτσι, μόλις έμαθε για τον Άγιο Πορφύριο, έσπευσε να τον συναντήσει. Όταν έφθασε στο Μοναστήρι στο Μήλεσι, ο Γέροντας είχε κουρασθή πολύ από τις επισκέψεις και του ήταν αδύνατον πλέον να συνεχίσει. Κόσμος πολύς περίμενε έξω. Όταν έφθασε η κυρία και έμαθε ότι ο Γέροντας είχε διακόψει τις συναντήσεις, λυπήθηκε πολύ και ρώτησε κάποιον κύριο, που περίμενε δίπλα της, τι θα μπορούσε να κάνει. Εκείνος της συνέστησε, ν' αποτολμήσει να ζητήσει την απλή ευλογία του Γέροντα, δεδομένου ότι αυτή κάνει θαύματα.

Η κυρία πλησίασε την πόρτα του κελλιού του Αγίου Πορφυρίου με πολλή αγωνία. Δεν πρόλαβε να χτυπήσει κι άκουσε την φωνή του: «Εσύ να περάσεις μέσα». Ο  Άγιος είχε Αγιοπνευματικά πληροφορηθή την αγωνία της, πριν καν την δει, και έκρινε, πως ήταν επείγουσα ανάγκη, παρά την εξάντλησή του, να βοηθήσει την οικογένειά της, που κλυδωνιζόταν. Την δέχθηκε κατ’ εξαίρεσιν.

Όταν η κυρία βγήκε από το κελλί του Γέροντα, το πρόσωπό της ακτινοβολούσε από χαρά. Και εκμυστηρεύθηκε στον κύριο, που την είχε συμβουλεύσει να ζητήσει την ευχή του Αγίου: « Ο Γέροντας, μου τα αποκάλυψε όλα. Μου είπε: “Βλέπω τις αναπηρίες του άνδρα σου. Νοιώθει άσχημα γι' αυτές και γι' αυτό ξενυχτά, για να ξεχνάει. Καθώς εσύ του γκρινιάζεις συνεχώς, εκείνος δεν θέλει να γυρίσει στο σπίτι και αργεί. Όσο πιο πολύ του γκρινιάζεις, τόσο πιο πολύ αργεί. Από σήμερα θα κάνεις το αντίθετο. Όσο πιο πολύ αργεί, τόσο πιο πολύ θα προσεύχεσαι γι' αυτόν, θα τον αγαπάς και θα τον περιποιείσαι.  Έτσι, εκείνος θ' αλλάζει σιγά-σιγά και θα τον τραβά όλο και πιο πολύ το σπίτι, εσύ και τα παιδιά σας. Και το πρόβλημά σου θα λυθή”».

Η κυρία εφήρμοσε πιστά τις οδηγίες του Γέροντα και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κέρδισε τον σύζυγό της. Και, σαν να είχε ξυπνήσει από κάποιο κακό όνειρο, μονολογούσε: «Τι ανόητη που ήμουν τόσο καιρό! Με την γκρίνια μου κατέστρεφα την οικογένειά μου και δεν το καταλάβαινα».


Πηγή: Αθωνική Πολιτεία, Αρ Φύλλου:243 – ΜΑΡΤΙΟΣ 2016 σελ.4