Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΣΟΦΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

Κάποτε ανέβηκε στο Μοναστήρι του Οσίου Παχωμίου ένας φιλόσοφος, με σκοπό να μελετήσει τι λογής άνθρωποι ήταν οι Μοναχοί, και ζήτησε να δει τον Γέροντα και να του μιλήσει. Ο Μέγας Παχώμιος, μη θέλοντας να παρουσιασθή ο ίδιος, έστειλε τον Μοναχό Κορνήλιο για ν' αντιμετωπίσει τον επισκέπτη, βέβαιος πως η Χάρις του Θεού δεν θ' άφηνε αβοήθητο τον μαθητή του. Λέει, λοιπόν, ο φιλόσοφος στον Κορνήλιο:

- Έχω βέβαια ακούσει πως οι Μοναχοί είσθε άνθρωποι συνετοί και διδάσκετε πράγματα σοφά. Δεν αμφισβητώ αυτή την φήμη, μα εκπλήσσομαι που ήλθατε εδώ στον τόπο μας να διδάξετε, έναν τόπο όπου πλεονάζει η σοφία και η σύνεση, καθώς παραδέχεται όλη η οικουμένη. Ο Κορνήλιος αποκρίθηκε:
- Μοιάζουμε, είναι αλήθεια, μ' ανθρώπους που ήλθαν να πουλήσουν ελιές σε μέρος ελαιοπαραγωγικό, και τούτο φαίνεται άστοχο. Μα είναι γνωστό πως οι ελιές οι δικές σας χρησιμοποιούνται μόνο γιά να βγάζουν λάδι, όχι γιά να συντηρούνται στην άλμη και να φυλάγωνται. Εμείς ήλθαμε να διδάξουμε τη νέα χρήση του καρπού. Και φέρνουμε το αλάτι!!
Ο φιλόσοφος δεν μπόρεσε να κρύψει τον θαυμασμό του γιά την εύστοχη απάντηση του Μοναχού, χαιρέτησε διακριτικά κι έφυγε.
Όταν επέστρεψε στην πόλη, διηγήθηκε όσα είδε και άκουσε στο Μοναστήρι, διακηρύσσοντας συνάμα και την πεποίθησή του γιά την ανωτερότητα της σοφίας των Μοναχών.
Ένας συνάδελφός του, με έπαρση περισσή, δήλωσε πως θ' ανέβαινε αυτός να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Έφθασε, λοιπόν, στο Μοναστήρι, γύρεψε τον Γέροντα, και ο Άγιος Παχώμιος, γεμάτος εμπιστοσύνη στην Θεία Χάρι, έστειλε γιά συζητητή τον Μοναχό Θεόδωρο, που αν και φοβόταν ν' αντιμετωπίσει τον φιλόσοφο, δεν μπορούσε και ν' αρνηθή.
Μόλις βλέπει τον καλόγερο ο επισκέπτης, παίρνει ύφος ειρωνικό και τον ρωτάει αν ξέρει «ποιός πέθανε χωρίς να γεννηθή, ποιός γεννήθηκε μα δεν πέθανε ποτέ καί ποιός, αν και πέθανε, δεν αποσυντέθηκε το κορμί του». Ο Θεόδωρος είχε την απάντηση έτοιμη:
-  Ο Αδάμ πέθανε ενώ δεν είχε γεννηθή με τον συνηθισμένο τρόπο, ο Ενώχ δεν πέθανε και η γυναίκα του Λωτ δεν έλιωσε, αφού το κορμί της μεταβλήθηκε σε αλάτι.
Ο φιλόσοφος δεν μπόρεσε, παρά να παραδεχθή την απάντηση και καταντροπιασμένος έφυγε.


Πηγή: Αθωνική Πολιτεία, Αρ Φύλλου:248 – ΑΥΓ 2016 σελ.3