Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΑΛΑΛΟΣ ΚΑΘ’ ΥΠΑΚΟΗΝ!!!

Ένας νέος, ευγενής και πλούσιος, θέλησε ν' ακολουθήσει την ερημική ζωή. Έψαξε και βρήκε τον πιο αυστηρό Γέροντα στην έρημο και του ζήτησε να τον δεχθή στην υποταγή του.
«Θα μένεις σ' εκείνο το κελλί και δεν θα μιλάς σε κανέναν», του υπέδειξε ο Γέροντας.
Πέντε ολόκληρα χρόνια αγωνιζόταν ο νέος στο κελλί και λέξι δεν έβγαζε από το στόμα του. Οι άλλοι αδελφοί, βλέποντας την υπομονή του, τον σέβονταν και τον τιμούσαν. Μιά μέρα τον φώναξε ο Γέροντάς του και του είπε αυστηρά: «Βλέπω πως, όχι μόνο δεν ωφελείσαι, παραμένοντας εδώ, μα κινδυνεύεις να χάσεις την ψυχή σου από τους επαίνους των αδελφών. Θα πας στην Αίγυπτο, να μείνεις σε Κοινόβιο».
         Ο καλός υποτακτικός έκλινε το κεφάλι του γιά να δείξει την υποταγή του. Ο Γέροντας του έδωσε και μιά συστατική επιστολή γιά τον Ηγούμενο του Κοινοβίου, μα λησμόνησε να του πει αν έπρεπε ή όχι να μιλήσει εκεί που θα πήγαινε. Έτσι, ο νέος, τηρώντας πιστά την πρώτη εντολή του Γέροντά του, δεν έβγαλε μιλιά εκεί που πήγε. Όλοι τον πέρασαν γιά άλαλο. Ο Ηγούμενος του Κοινοβίου, γιά να βεβαιωθή, τον έστειλε μιά μέρα, που ήξερε πως το ποτάμι ήταν πλημμυρισμένο, να περάσει στην άλλη όχθη. Θα αναγκασθή να γυρίσει και να πει, πως δεν μπορεί να περάσει, συλλογίσθηκε. Έστειλε και ένα άλλο αδελφό ξωπίσω του να δει τί θα κάνει.
Σαν έφθασε στο ποτάμι ο νέος και είδε πως ήταν αδύνατο να περάσει, γονάτισε και προσευχήθηκε. Τότε ένας κροκόδειλος πλησίασε στην όχθη, ο νέος ανέβηκε στην πλάτη του και το θηρίο τον πέρασε απέναντι.
Έκπληκτος ο αδελφός, που τον παρακολουθούσε γύρισε πίσω και διηγήθηκε όσα είχαν γίνει μπροστά στα μάτια του. Από τότε όλοι οι αδελφοί ευλαβούντο τον νέο σαν Άγιο.
Όταν ύστερα από λίγα χρόνια πέθανε ο καλός υποτακτικός, ο Ηγούμενος έγραψε στον Γέροντά του: «Αν και μας έστειλες άνθρωπο άλαλο, έζησε σαν Άγγελος ανάμεσά μας»!! Έμεινε, όμως, κατάπληκτος, όταν ο Γέροντας του απήντησε ότι, ο καλός υποτακτικός δεν ήταν καθόλου άλαλος, αλλά εξ αιτίας της εντολή του Πνευματικού του, είχε μείνει τόσα χρόνια αμίλητος!!!


Πηγή: Αθωνική Πολιτεία, Αρ Φύλλου:267 – ΟΚΤ 2019 σελ.3