Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΣ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ!!

 

<< Πριν από πολλά χρόνια, εκάλεσε τον παπά-Νικόλα μία οικογένεια, εδώ στην Αθήνα, να πάει να της κάνει Ευχέλαιο. Ένα δωμάτιο του σπιτιού της, το είχε ενοικιάσει κάποιος  άρρωστος σε προχωρημένο βαθμό. Όταν ετελείωσε το Ευχέλαιο, Του είπε η οικοδέσποινα να περάσει και στον ασθενή, να τον μυρώσει. Αφού τον μύρωσε σταυροειδώς με το λάδι του Ευχελαίου, εκάθησε κοντά του, και τον ερώτησε πώς τον λένε…

Ο ασθενής απαντά στο παπά-Νικόλα : «Ιάκωβος, ονομάζομαι».

«Ααα! Μπράβο, παιδί μου! Έχεις και το όνομα του Αδελφοθέου Ιακώβου, αδελφού του Κυρίου!» λέει ο παπά-Νικόλας.

Αυτός, όμως, με αρκετή απιστία και με σχετική ειρωνεία, του είπε:

«Μπααα! Είχε κι άλλα αδέλφια ο Χριστός;».

Εκάθησε τότε ο παπά-Νικόλας και του ανέπτυξε το ζήτημα και του εξιστόρησε ότι ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ, πριν ακόμη μνηστευθή την Κυρία Θεοτόκο, είχε από νόμιμο γάμο αρκετά παιδιά, γι’ αυτό και ο γιος του, ο Ιάκωβος, ωνομάσθηκε “Αδελφόθεος”.

Τότε, στον άρρωστο αυτό, ήλθε η κατάνυξη από την αφήγηση του παπά-Νικόλα και του είπε: «Αχ, πάτερ μου, παρακάλεσε τον Άγιο Ιάκωβο να γίνω καλά, και εγώ θα τον εορτάζω κάθε χρόνο, όσο πιό επίσημα μπορώ!».

Διηγείται τα περαιτέρω ο ίδιος ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς:

«Όταν επήγα και εγώ στο σπίτι μου, έκαμα το καθήκον μου ως ιερεύς...»

Ζήτημα δηλαδή είναι, αν θα εκοιμήθηκε εκείνο το βράδυ ο Άγιος πατέρας Νικόλαος. Το ίδιο εκείνο βράδυ, βλέπει στον ύπνο του, ο ασθενής, έναν μεγαλοπρεπή Αρχιερέα, να κρατά στα χέρια του ένα κουτάκι με αλοιφή και να του λέει: «Γύρισε μπρούμυτα να σταυρώσω τις πλάτες σου»!

Γύρισε τότε ο ασθενής, και μ’ αυτή την αλοιφή ο Αρχιερέας, του σταύρωσε τις πλάτες. Τον ερωτά, μετά, ο άρρωστος: «Ποιός είσαι εσύ;»

Και του απαντά: «Είμαι ο Ιάκωβος και με έστειλε ο παπά–Νικόλας»!

Με το όραμα αυτό έγινε ο άνθρωπος σωματικά καλά, αλλά αναγεννήθηκε και ψυχικά και, από την πλησμονή της χαράς του, παντρεύθηκε την κόρη της οικογενείας όπου έμενε. Έκτοτε, ο άνθρωπος αυτός, εώρταζε τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο με μεγάλη επισημότητα, με αρτοκλασία και γλυκά. Μέχρι και μπάντα μουσικής έφερνε, γιά να παίξει εορταστικό εμβατήριο προς τιμήν του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου! >>!!

 

Πηγή: «Ο Παπα-Νικόλας, Πλανάς από τη νήσο Νάξο», του Δρος Κλείτου Ιωαννίδη