Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ο ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΑΠΛΟΥΣ ΓΕΡΩΝ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΗΣ Ή «ΒΑΡΕΛΑΣ»!!

 

Μας διηγείται ο γέρων Αρσένιος ο Σπηλαιώτης, γιά τον άγιο και απλοϊκό γέροντα Εφραίμ τον "Βαρελά", που εχρημάτισε γέροντας του ιδίου και του γέρο-Ιωσήφ του Ησυχαστή, στα πρώτα χρόνια της μοναχικής τους ζωής, τα εξής:

 <<Το εργόχειρό του ήταν βαρελάς, αλλά και ξυλογλύπτης. Σκάλιζε τέμπλα σε πολλούς Ιερούς Ναούς. Κάποτε εκεί στα Κατουνάκια, ανακαινιζόταν ο Ναός της καλύβας των Αρχαγγέλων. Ο γέροντας του κελλιού, κάλεσε ένα ξυλογλύπτη, γιά να του δώσει προσφορά γιά το τέμπλο. Ο ξυλογλύπτης εζήτησε 20 χρυσές λίρες, γιά την συγκεκριμένη εργασία. Επειδή ο γέροντας δεν είχε να δώσει τόσα πολλά χρήματα, κάλεσε τον γέροντά μας Εφραίμ, και του λέει:

«Φτιάχνεις το τέμπλο;».

«Το φτιάχνω», του απαντά ο γέροντας Εφραίμ.

Όσο γιά την τιμή δεν έγινε καμμία συζήτηση...

Δώστου-δώστου και ο γέροντάς μας τελείωσε το τέμπλο.

Τώρα η πληρωμή...

Ψάχνει ο γέροντας του κελλιού και βρίσκει 2 λίρες. Βγάζει και τις δίνει, και λέει στο γέροντα Εφραίμ:

«Καλά είναι γέρο-Εφραίμ;».

«Καλά, καλά γέροντα ευχαριστώ!», απαντά ο γέροντας Εφραίμ.

Εγώ, (λέει ο γέροντας Αρσένιος) μόλις το έμαθα, έγινα φωτιά. Πάω στο γέροντα και του λέω: «Γέροντα, όλα κι όλα, αυτό δεν το σηκώνω. Ο άλλος είκοσι λίρες ζήτησε και εσένα με δύο λίρες σε ξόφλησε;».

Και τότε το απλό και σοφό γεροντάκι μου λέει:

«Και αν τα πληρωθούμε όλα εδώ, γιά τον Ουρανό τί θα μείνει παιδί μου;».

«Έτσι κατάλαβα, ότι ο γέροντας μας δεν ήταν κουτός. Είχε αρετή που εμείς δεν μπορούσαμε να φθάσουμε. Αλλά θα σας πω και τί επέτρεψε ο Θεός να δω με τα μάτια μου, γιά να πεισθώ:

“Λίγες μέρες μετά την κοίμηση του Γέροντα μου Εφραίμ, τον είδα, όταν προσευχόμουν, σε όραμα. Ήταν σε ένα πανευφρόσυνο τόπο. Το πρόσωπό του, άστραπτε από την πολλή δόξα και στεκόταν έξω από ένα ωραίο Εκκλησάκι. Εγώ χάρηκα που τον είδα μέσα σε τόση δόξα και τον ερώτησα:

``Γέροντα, τί είναι αυτό το όμορφο εκκλησάκι;``

``Α, αυτό είναι δικό μου! Θυμάσαι που σκάλισα ένα τέμπλο γιά δύο λίρες; Επειδή δεν πληρώθηκα καλά, αλλά δεν γόγγυξα, ούτε κατέκρινα, ο Χριστός, μου φύλαξε την πληρωμή μου στον Ουρανό... Θυμάσαι που σου το έλεγα;``”»

Συνήλθα από το όραμα γεμάτος χαρά!

O γέροντας, μού είχε δώσει ένα μεγάλο μάθημα, μετά θάνατον, που θα το θυμάμαι σ’ όλη μου τη ζωή!>>!!

 

Γέρων Αρσένιος ο Σπηλαιώτης (1886–1983)
Συνασκητής του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού.