Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Η ΔΙΑΚΡΙΣΙΣ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗΣ!!

 

Όταν ο Άγιος Πορφύριος υπηρετούσε ως ιερέας στην Πολυκλινική των Αθηνών, αρκετοί ιατροί είχαν αντιληφθή ότι διέθετε σπουδαία χαρίσματα από τον Θεόν, τον σέβονταν ιδιαίτερα και συχνά του ζητούσαν να προσευχηθή γιά κάποια δύσκολη εγχείρηση ή τον ερωτούσαν όταν επρόκειτο γιά δύσκολες διαγνώσεις.

Έτσι μία ημέρα, κάποιοι ιατροί της Πολυκλινικής, εκάλεσαν τον Άγιο γέροντα να τους πει τη γνώμη του, γιά ένα ασυνήθιστο περιστατικό που αντιμετώπιζαν. Μία κοπέλλα γέννησε στην Πολυκλινική ένα παιδί παραμορφωμένο, το οποίο είχε μελανοειδή επιμήκυνση της παρειάς, που ήταν όπως η μελιτζάνα. Ήθελαν ν’ ακούσουν τη δική του ερμηνεία γιά τη γέννηση ενός τέτοιου παιδιού.

Ο Άγιος Πορφύριος ζήτησε να δει την κοπέλλα και, συζητώντας μαζί της, έμαθε ότι εκεί στη γειτονιά της, στην Ομόνοια δηλαδή, υπήρχε ένας νεαρός, ο οποίος είχε ακριβώς το ίδιο παραμορφωμένο πρόσωπο, όπως το μωρό, που είχε γεννηθή στην Πολυκλινική. Η κοπέλλα συναντούσε συχνά εκείνο τον νέο, μιάς και ήταν γείτονάς της και, φυσικά, τον λυπόταν...

Όταν παντρεύθηκε και έμεινε έγκυος, η θέα εκείνου του ανθρώπου άρχισε να της γίνεται εφιάλτης. Όποτε τον έβλεπε, σκεπτόταν : «Τί τρομερό που είναι γιά τη μητέρα του, να έχει ένα τέτοιο παιδί; Εγώ θα μπορούσα να το υποφέρω;».

Και, ακριβώς, η εφιαλτική αυτή σκέψη επέδρασε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της, ώστε να διαμορφωθή το έμβρυο ανάλογα, και τελικά να γεννηθή αυτό το παιδάκι με τερατώδες πρόσωπο, παρόμοιο με του νεαρού γείτονά της...

Αυτή την ερμηνεία έδωσε ο Άγιος Πορφύριος, με την οποία συμφώνησαν οι ιατροί της Πολυκλινικής, αλλά και η ίδια, η μητέρα του μωρού.


Πηγή: «Ανθολόγιο Συμβουλών», εκδ. Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Μήλεσι.