Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ – ΜΥΣΤΡΑ!!

 

 










Η Ιερά Μονή Παντανάσσης ευρίσκεται στο Μυστρά. Ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Φραγκόπουλο, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Δεσποτάτου του Μυστρά, ενώ αφιερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1428.

Είναι η τελευταία χρονολογικά Εκκλησία που κτίσθηκε στον Μυστρά κάτω από τα τείχη της Επάνω Πόλης. Κατέχει περίοπτη θέση, στο κεντρικό σημείο τη ανατολικής πλαγιάς της καστροπολιτείας, και διατηρείται καλλίτερα απ' όλα τα άλλα μνημεία του Μυστρά. Είναι το μοναδικό Μοναστήρι στον αρχαιολογικό αυτόν χώρο το οποίο εξακολουθεί να είναι επανδρωμένο από μοναχές, οι οποίες μάλιστα παρέχουν κατάλυμα στους προσκυνητές.

Ανήκει στο συνηθισμένο γιά τον Μυστρά τύπο, που συνδυάζει την τρίκλιτη Βασιλική στο ισόγειο και το σταυροειδή εγγεγραμμένο πεντάτρουλο στον όροφο. Σημαντικές γιά το κτηριακό συγκρότημα ήταν οι ανοιχτές στοές του (σήμερα σώζεται μόνο μία).

Η όμορφα και περίτεχνα σκαλισμένη πέτρινη πρόσοψη της Ι.Μονής αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο. Η εξωτερική ανάγλυφη κεραμοπλαστική διακόσμηση της Παντάνασσας αποτελεί εξαίρετο δείγμα συνδυασμού βυζαντινών και δυτικών στοιχείων. Πιό έντονες είναι οι φραγκικές επιδράσεις στο εντυπωσιακό τετραώροφο καμπαναριό Της. Συνολικά ο Ναός είναι το κτίσμα του Μυστρά, με τις ισχυρότερες δυτικές επιρροές.

Τα γλυπτά του Ναού, που ποικίλουν ως προς την τεχνοτροπία, παρουσιάζουν επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κιονόκρανα, τα επιθέματα και η πύλη που οδηγεί από το νάρθηκα στο Ναό. Οι τοιχογραφίες των θόλων και των υπερώων της Παντανάσσης (1430) έχουν υψηλή ποιότητα και ξεχωρίζουν γιά τη δύναμη του χρώματος και την κίνηση που τις διακρίνει. Οι τοιχογραφίες του ισογείου είναι μεταγενέστερες (17ος-18ος αι.) και διαφοροποιούνται ως προς το ύφος και την καλλιτεχνική αξία.

Πηγή φωτογραφιών και video: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.

Πηγή κειμένου: el.wikipedia