Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

I.ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ-ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ (ΜΠΑΛΑ), ΑΤΤΙΚΗΣ (1/2).












 

 

Η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, ιδρύθηκε το 1963, από τον αείμνηστο Άγιο γέροντα Αθανάσιο Χαμακιώτη, ως Ιερό Ησυχαστήριο. Το Καθολικό της τιμάται στην μνήμη της Θεοτόκου και εορτάζει την 23η Αυγούστου (απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Σήμερα εγκαταβιούν τρεις μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Παρασκευή.

Στο Ιερό Ησυχαστήριο, υπάρχουν τα Παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδος, καθώς και το  Εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, το οποίο εκηρύχθη ως Αρχαίο Μνημείο.

Την 17η Αυγούστου 1967 παρέδωσε την Αγία ψυχή Του στον Κύριο ο Ιερομόναχος Αθανάσιος ο Χαμακιώτης, ο Γέροντας της Νερατζιωτίσσης! Το σκήνωμά Του, «ζεστό και εύκαμπτο», εναποτέθηκε στον τάφο δίπλα στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου.

Στις 23 Οκτωβρίου 2014, 47 χρόνια μετά την οσιακή κοίμησή του, έγινε η ανακομιδή των Λειψάνων Του. Τα ιερά Λείψανα μετεφέρθησαν στο Καθολικό και εν συνεχεία στο κελλί του Γέροντα. Ύστερα από λίγες ώρες, έγινε αισθητή η παρουσία Του. Άρρητη ευωδία πλημμύρισε το κελλί Του και όλο το χώρο του Ησυχαστηρίου! Αυτή η έντονη ευωδία, εξακολουθεί να εμφανίζεται από καιρού εις καιρόν μέχρι σήμερα, όπως πολλοί κληρικοί και λαϊκοί βεβαιώνουν. Δεν απομένει πλέον παρά η επίσημη αγιοκατάταξή Του!

 

Πηγή φωτογραφιών και video: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.