Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ι.ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ–ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ!! (2/3)












 

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Κυνηγού – των Φιλοσόφων, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 362 μ., πάνω στην κορυφογραμμή του βορείου άκρου του Υμηττού. Η θέα από τη Μονή είναι μοναδική. Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχει κανείς ορατότητα προς τα δυτικά μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου, ενώ προς τα ανατολικά ωραιότατη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος!

Η Μονή, ήταν πάντα προσβάσιμη τόσο από ανατολικά όσο και από δυτικά. Παλαιότερα, στα ανατολικά υπήρχε ημιονικός φαρδύς δρόμος που ένωνε τη Μονή με την περιοχή των Γλυκών Νερών. Μέρος του δρόμου αυτού σώζεται μέχρι σήμερα. Στα δυτικά, υπήρχε από παλαιά μονοπάτι, που ένωνε το τέλος της σημερινής οδού Αγ. Ιωάννου-της Αγίας Παρασκευής, με το Μοναστήρι.

Ο Διονύσιος Σουρμελής, υποστηρίζει ότι, η Μονή προϋπήρχε του 10ου αιώνα.  Έχει την άποψη ότι, η Μονή λέγεται του Κυνηγού, επειδή ο ιδρυτής της ήταν κυνηγός ή επειδή ο τόπος ήταν κατάλληλος γιά κυνήγι. Όμως, σε επιστολή του Αγίου Μιχαήλ Χωνιάτη, Αρχιεπισκόπου Αθηνών (1138-1222), προς τον ηγούμενο της Μονής, που τον ευχαριστεί γιά κάποιο βιβλίο του Ομήρου που αυτός του είχε δωρίσει, αναφέρεται το ονοματεπώνυμο Βασίλειος Κυνηγός, που θεωρείται είτε ιδρυτής της Μονής είτε ανακαινιστής παλαιοτέρας ιεράς Μονής.

 

Πηγή φωτογραφιών: Χαρούλα Δ.