Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΤΗΡΩΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗΝ!!




 












 

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στην Ρώμη, παραχωρήθηκε στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης, τον Απρίλιο του έτους 2000. Η «Ροτόντα» του Αγίου Θεοδώρου ευρίσκεται στους πρόποδες του Παλατίνου Λόφου στις όχθες του Τίβερη. Αντιπροσωπεύει ένα μνημείο, οι ρίζες του οποίου μας οδηγούν στην καρδιά της Ρωμαϊκής Ιστορίας και στην ίδρυση της περιφήμου Ρώμης.

Το μνημείο αν και δηλώνει την Ρωμαϊκή του προέλευση, όσον αφορά την αρχιτεκτονική του (κυκλική τρίκοχη αίθουσα), εντάσσεται, ωστόσο, στο ιστορικό πλαίσιο της Ελληνο-Βυζαντινής παράδοσης στη Ρώμη (κατά την πρώΐμη μεσαιωνική περίοδο) και πιθανότατα συνδέεται με τις ρίζες μιάς ωργανωμένης φιλανθρωπικής προσπάθειας επισιτισμού των απόρων, που προερχόταν από την Ανατολή και ονομαζόταν «Διακονία» (Diaconia).

Η τοπογραφική θέση της «Ροτόντας» ενισχύει την υπόθεση ότι, ο Ναός του Αγίου Θεοδώρου, ιδρύθηκε ως «Διακονία», καθώς ανεγέρθηκε στις γραμμές κυκλοφορίας, που ξεκινούσαν ακτινωτά από τα λιμάνια του Τίβερη μέχρι το κέντρο της Πόλης, και δίπλα στην μεγάλη αποθήκη επισιτισμού  της «Διακονίας».

Η χρονολογία ανέγερσης του Ιερού Ναού παραμένει άγνωστη, αλλά το μωσαϊκό της αψίδας με τον Άγιο Θεόδωρο να παρουσιάζεται μπροστά στον Ένθρονο Χριστό, χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα. Ο χώρος του Ιερού έχει θολωτό σχήμα και διακρίνεται από διακοσμητικά και αγιογραφικά στοιχεία διαφόρων εποχών, που χρονολογούνται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα έως και σήμερα. Οι δύο πλευρικοί τοίχοι του Ιερού Βήματος,  φέρουν δείγματα επιτοιχίων διακοσμήσεων και ζωγραφικής του 18ου αιώνα, και δεν θεωρήθηκε αναγκαίο να απαλειφθούν, ώστε να αποκαλυφθή το προγενέστερο διακοσμητικό τους ύφος.

Η Εκκλησία μας εορτάζει τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο τον Τήρωνα, στις 17 Φεβρουαρίου.

 

Ευχαριστούμε γιά τις όμορφες αυτές φωτογραφίες, τον φωτογράφο μας Γεώργιο.

Πηγή κειμένου: chiesaortodossa-roma