Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 09:00 (!)


  Αρκετή συζήτηση διεξάγεται τον τελευταίο καιρό για το θέμα της μετάθεσης της ώρας έναρξης των σχολικών μαθημάτων στις 09:00. Αρχικά, σημειώνουμε, ότι δεν έχει εφαρμοστεί πειραματικά ούτε σε ένα σχολείο σε όλη την Ελλάδα η επιχειρούμενη αλλαγή. 

 Με αυτή την μεθόδευση ο κύριος Υπουργός Παιδείας απεκδύεται τον ακαδημαϊκό και πανεπιστημιακό ρόλο του καθηγητή, αφού και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι στις κοινωνικές επιστήμες απαραίτητη είναι η παρατήρηση και η συγκέντρωση και αξιοποίηση δεδομένων.

  
 Οι ίδιοι οι έφηβοι στις μεταξύ τους συζητήσεις προβλέπουν ότι εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο αρκετοί συμμαθητές τους θα συγκεντρώνουν πολύ γρήγορα απουσίες, επειδή πολλοί νέοι θα προσκολλώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο επειδή δεν θα υπάρχει η πρωινή γονεϊκή παρώθηση και έλεγχος.

  
 Επιστημονικές έρευνες υπάρχουν και αποδεικνύουν ότι οι πρώτες ώρες των μαθημάτων είναι οι πλέον αποδοτικές. Αυτό άλλωστε δείχνει και η εμπειρία των εκπαιδευτικών που για χρόνια συντάσσουν ημερήσια προγράμματα. Τις πρώτες ώρες, πάντα τοποθετούν μαθήματα που απαιτούν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα!


 Βέβαια δεν έχουμε απαίτηση από μια κυβέρνηση να λαμβάνει σωστές αποφάσεις σχετικές με τον εκπαιδευτικό χώρο όταν ο κύριος Πρωθυπουργός σύμφωνα με τα λεγόμενα των παλαιών συμμαθητών του ήταν συνέχεια εκτός τάξης…  Οι παλαιοί συμμαθητές του κυρίου Τσίπρα τον παρουσιάζουν ως ένα μαθητή-φοιτητή  που δεν είχε ενστερνιστεί το μαθητικό ρόλο, οπότε δικαίως αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να ενδυθεί υπεύθυνα τον Πρωθυπουργικό ρόλο με ένα τέτοιο βεβαρημένο ιστορικό. (Μήπως η αποφυγή της γραβάτας δεν γίνεται από «αριστεροσύνη» αλλά από χαρακτηριολογική αδυναμία;)

  
 Η ανησυχία μας εντείνεται από την σιωπή των συνδικαλιστικών ηγεσιών γι’ αυτές τις αλλαγές. Θα περιμέναμε να είχαν ενεργοποιηθεί και να είχαν ήδη ενημερώσει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μήπως η εκκωφαντική τους αλαλία υποδηλώνει και τις χρόνιες βιωματικές παραστάσεις ότι η ημέρα για αυτές ξεκινά μετά τις 10:00!!!