Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

«ΤΟ ΜΗ ΕΞΟΥΘΕΝΕΙΝ»!!!


 «Εἶπεν ὁ ἀββᾶς Θεόδωρος: 
Ἄλλη ἀρετή οὐκ ἒστιν ὡς τό μή ἐξουθενεῖν» !!!

     Όντως, η βαθειά, ταπεινοφροσύνη την οποία καλλιεργούσαν οι Άγιοι αναχωρητές, τους οδηγούσε σε αυτά τα θαυμαστά ύψη πνευματικότητας!
     Διότι, μόνο ο πραγματικά ταπεινός άνθρωπος οδηγείται από την Θεία Χάρη στο να αντιληφθή ότι, η αληθινή και ουσιαστική πνευματική εργασία έγκειται στο να αγωνίζεται κατά των προσωπικών του παθών και να βλέπει όλους τους άλλους πολύ καλλιτέρους από αυτόν!
     Εξαιτίας αυτού, σ’ αυτές τις μεγάλες Προσωπικότητες ήταν αδιανόητο να περάσει ο οποιοσδήποτε λογισμός εις βάρος του οιουδήποτε συνανθρώπου τους.
     Ως εκ τούτου, φυσικό ήταν, ο αββάς Θεόδωρος (μάλλον ο της Φέρμης) να θεωρεί ως μεγαλύτερη αρετή, το να μην εξουθενώνουμε και εξευτελίζουμε κανέναν απολύτως!!
      Για τον Όσιο Θεόδωρο της Φέρμης, δεν έχουμε ακριβή ιστορικά στοιχεία και γνωρίζουμε μόνο ότι, εισήλθε στην περίφημη Σκήτη της Αλεξανδρείας (Αιγύπτου) πριν από το 390 μ.Χ., επίσης ότι χειροτονήθηκε διάκονος (παρ’ ότι από ταπείνωση το αρνούνταν) και επί πλέον, πως όταν ερημώθηκε η Σκήτη, από επιδρομές βαρβάρων, το 407 μ.Χ., αναγκάσθηκε να εγκατασταθή στην περιοχή της Φέρμης, όπου απεβίωσε από γηρατειά.
     Η μνήμη του εορτάζεται μαζί με όλους τους Θεοφόρους Ασκητές, το Σάββατο της εβδομάδος της Τυρινής.
      
      Αδελφοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
 
Πηγή: ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, τόμ. 4ος