Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΕΚΑΝΕ ΥΠΑΚΟΗ.


    
Κάποιος επισκέπτης έφθασε μία ημέρα στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου και ζητούσε να μάθη, πώς μπορεί να συναντήσει τον Γέροντα Παΐσιο. Ο μοναχός, που είχε το διακόνημα του πορτάρη, μαθαίνοντας ότι ο άνθρωπος ερχόταν από την Αθήνα, τον ρώτησε με τη σειρά του, αν γνώριζε τον Γέροντα Πορφύριο. Ο επισκέπτης του απάντησε καταφατικά και τότε ο μοναχός του είπε: «Γιατί έκανες λοιπόν τόσο κόπο να έρθεις ως εδώ, αφού εκεί –διά του πατρός Πορφυρίου– μιλάει ο Θεός;». 


     Πάτερ, του απάντησε εκείνος, πήγα στον Γέροντα Πορφύριο και, όταν μπήκα στο κελλί του, τον είδα ξαπλωμένο και άρρωστο στο κρεββάτι του. Του είπα ότι, έχω ένα πρόβλημα και ότι είχα πάει να τον συμβουλευτώ, για να μου πει τι να κάνω. Τότε ο Γέροντας έκανε το εξής: Μέσα στο κελλί του είχε έναν παπαγάλο, ο οποίος πετούσε από έπιπλο σε έπιπλο. Έκανε μία κίνηση με το χέρι του και διέταξε το πουλί να μπει στο κλουβί του. Πράγματι ο παπαγάλος μπήκε και μας κοιτούσε από εκεί.

     Ο Γέροντας Πορφύριος γύρισε τότε προς το μέρος μου και με τόνο κάπως αυστηρό μου είπε: «Είδες παιδάκι μου; Ο παπαγάλος, όταν του είπα να μπει στο κλουβί, έκανε υπακοή και μπήκε. Εσύ όμως δεν έχεις διάθεση να υπακούσεις σε ό,τι και να σου πω, γι’ αυτό κι εγώ δεν μπορώ να σου πω τίποτα απολύτως».

     Αυτός, όμως, αντί να ταπεινώσει τον εαυτό του, ενόμισε ότι θα βρει διέξοδο στα αδιέξοδα του, μη έχοντας διάθεση να κάνει υπακοή, πηγαίνοντας από τον ένα φωτισμένο και Άγιο γέροντα, στον Άλλο…!

Εις μάτην, όμως, ο κόπος και τα έξοδα του…!

     Ο Θεός δεν απαντά στους θεληματικούς κόπους μας, αλλά στην ειλικρινή ταπείνωση μας.   

Πηγή: ΣΚΕΥΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ.
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Άγιος Στέφανος".